22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Pramenković nova predsjednica BNV – druga žena na čelu ove institucije

Glasovima “ZA” 21 vijećnika, na Prvoj sjednici novog saziva, danas je Misala Pramenković iazbarana za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

IZVOR:Behar.tv

Za nju je glasalo 11 prisutnih vijećanika sa liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja”, čiji je bila nosilac i 10 vijećnika liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Vijećnici liste “Sandžačka demokratske partija – Husein Memić“, njih 12 se izjasnilo da nisu prisutni tokom glasanja, dok je jedini vijećnik liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admir Muratović bio uzdržan.

Foto: Behar

Misala Pramenković je najavila da ćemo u budućem radu BNV-a svjedočiti konstruktivnim projektima, zalagati se za interese Bošnjaka na individualnom i kolektivnom planu.

“Želimo nastaviti ondje gdje se stalo, želimo vijeće koje je otvoreno, transparentno, dostupno svim Bošnjacima i Bošnjakinjama, svim građanima i svim dobrim ljudima. To je naša misija u ovome mandatu”, rekla je Pramenković čestitavši rukovodstvu koje je do sada vodilo Vijeće i listama koje su bile u poziciji i opoziciji.

Izrazila je stav, da se treba desiti departizacija Vijeća, ali i da ono politički predstavlja Bošnjake.

“Ne možemo napraviti barijeru u pogledu važnih pitanja po Bošnjake koja nekada direktno potiču od politike. Onog momenta kada se izaberu organi i rukovodstvo Vijeća to su organi i rukovodstvo svih Bošnjaka u Srbiji. To je ono zašta ćemo se zalagati”, poručila je.

Potvrdila je da joj posebno imponuje što je druga žena zaredom koja je izabrana na čelu Vijeća.

“To pokazuje mnogo. Da smo mi narod koji uvažava svoju značajanu, ljepšu polovinu, da su Bošnjaci narod koji daje priliku ženama koje imaju kapaciteta da iznesu određeni amanet. Nama koji smo rodno osjetljivi ovo imponuje, a sa druge strane, pomoć kolega i kolegica vijećnika je dobrodošla. Za sve ono što su planovi u pogledu rada naći ćemo načina da osmislimo, isplaniramo, konsultiramo se i iskoristimo iskustvo koje su do sada imali ljudi u dosadašnjem vođenju Vijeća”, istakla je novoizabrana predsjednica BNV-a.

Nakon obraćanja vijećnicima ona je preuzela predsjedavanje i riječima zahvalnosti zatvorila Prvu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime