27/07/2024
14.9 C
Novi Pazar

U Novom Pazaru održan sveopšti sabor Islamske zajednice Srbije

Večeras je u Novom Pazaru održan sveopšti sabor Islamske zajednice Srbije kojim je predsedavao reisu-l-ulema Sead Nasufović, kojem su prisustvovali muftije, predsednici mešihata, glavni imami, imami, mualime, veroučitelji, direktori i upravnici versko obrazovnih ustanova, profesori fakulteta i medresa, predsednici medžlisa i džemata.

Kako je i najavljeno pozivom za sednicu, raspravljalo se o tri tačke dnevnog reda, raspisivanje izbora na svim nivoima u IZS, usvajanje Pravilnika o izborima i imenovanje članova Centralne izborne komisije koje su jednoglasno usvojene od strane učesnika ovog sastanka.

Na početku sednice predsedavajući je konstatovao da postoji kvorum za rad, obzirom na to da je utvrđeno prisustvo apsolutne većine pozvanih, kao i da su opravdano odsutni uputili pismenu podršku tačkama dnevnog reda.

Foto: Irfan Ličina

On je takođe upoznao prisutne o stvarnim razlozima zbog kojih je ovaj sastanak upriličen, te da je u Islamskoj zajednici Srbije u junu mesecu prethodne godine uz odobrenje Saveta reisu-l-uleme doneo akt kojim se probalo privremenim merama otkloniti blokada institucija i organa Islamske zajednice Srbije.

Uzimajući u obzir da u zadnjih pola godine Veće muftija i Savet reius-l-uleme nije uspelo da reši probleme u IZ na svojim sastancima, a da se pritom nastavilo s najgrubljim kršenjem i obesmišljavanjem Ustava i svih normativnih akata IZ Srbije od strane Muhameda Jusufspahića, Mustafe Jusufspahića i Mousa Abu Sabia, Veće muftija i Savet Reisu-l-uleme su uputili poziv Reisu-l-ulemi da u najhitnijem roku sazove Sveopšti Sabor Islamske zajednice kao instituciju direktnog legitimiteta uzimajući u obzir da su ustavni organi Islamske zajednice apsolutno blokirani.

Ustanova Sveopšteg Sabora u Islamskoj zajednici Srbije je upotrebljena prilikom donošenja Ustava Islamske zajednice Srbije i proglašenja Rijaseta 2007. godine kao i u rešavanju ustavne krize 2016. godine.

Foto: Irfan Ličina

Cilj ove ustanove koju sačinjavaju svi službenici Islamske zajednice jeste zajedničko dolaženje do rešenja i zaštite od svake vrste zloupotrebe, a u konkretnom slučaju od strane navedenih lica. Kao najteži oblik zloupotrebe svojih funkcija i položaja istaknut je pokušaj tajne promene ustava IZ u cilju legalizacije zloupotrebe službenog položaja, lažiranje izbornog procesa, sticanje materijalne i nematerijalne koristi te samovoljno i bez znanja nadležnih organa uklanjanje s funkcija važnih članova IZ i imenovanje novih.

Zbog svega navedenog Savet Reisu-l-uleme i Veće muftija na čelu sa reisu-l-ulemom donelo je odluku o sazivanju sveopšteg sabora radi raspisivanja opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije kao jedinog legalnog i legitimnog načina rešavanja blokade ustanova i organa Islamske zajednice.

Foto: Irfan Ličina

Predsedavajući je nakon uvodnog izlaganja ponudio na izjašnjavanje prisutne po prvoj tački dnevnog reda, odnosno raspisivanje opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije. Prisutni su jednoglasno, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojili odluku o raspisivanju izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije, s tim da će prvi nivo izbora, odnosno izbori za džematske odbore i članove skupština medžlisa biti održani 10. februara 2023. godine.

Nakon prve tačke prisutni su jednoglasno usvojili Pravilnik o sprovođenju izbora u Islamskoj zajednici Srbije i izabrali Centralnu izbornu komisiju u sastavu: prof. Hasib ef. Suljović i Kemal ef. Hasanović ispred mešihata IZ Sandžaka i Senad ef. Hajrović i Sabedin Šabani ispred mešihata srbijanskog.

Foto: Irfan Ličina

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime