26/04/2024
15.1 C
Novi Pazar

Danas počela kampanja #hoćemoamberalert

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu počelo je danas kampanju kojom apeluju na uvođenje Amber alert sistema u Srbiju.

Ovaj sistem predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima, dopiru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Amber Alert uspješno funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena, a nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine.

DJECA KOJA SU PRONAĐENA ZAHVALJUJUĆI SISTEMU AMBER ALERT

Krajem prošle godine, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić, učestvovao je u raspravi na okruglom stolu koji se održao u Palati pravde povodom uvođenja sistema Ambr Alert, na kojem su učestvovali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ministarka pravde Maja Popović i predsednica Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković, kao i predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, te Fondacije Share, Centra za prava deteta i organizacije ASTRA. Međutim, kako stoji u saopštenju ovog Centra, uprkos kontinuiranoj i javnoj podršci premijerke Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kao i prethodnog puta, ignorisalo ovu tematiku.

U želji da sistem Amber Alert zaživi i u Srbiji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu podijelio je poziv putem druđtvenih mreža za dijeljenje podrške ovoj ideji uz haštag #hocemoamberalert

Svi koji žele podržati ovu priču mogu više saznati klikom na video ispod.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime