20/04/2024
1.4 C
Novi Pazar

Zahtjevi građana Novog Pazara: Da se hitno smanji zagađenje vazduha

Građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative "Za zdrav Novi Pazar" predali su jutros Zahtjev adresiran na gradonačelnika tog grada i Gradsko vijeće u kojem stoji šest tačaka uz obrazloženje, a koji se tiče prijedloga o rješenju velikog zagađenja vazduha.

Građani Novog Pazara, od početka grejne sezone, a prema zvaničnim mjerenjima, udišu najzagađeniji vazduh u Evropi. Ispred gradske uprave, građanima ovog grada, u decembru prošle godine, obratili su se iz Odjeljenja za zaštitu životne sredine i Odjeljenja za stambene, komunalne i poslove saobraćaja koji su istakli da je zagađenje vazduha tokom grejne sezone kompleksno pitanje te da obuhvata potrebu za preduzimanjem mjera ali ne samo na lokalnom nivou.

Međutim, nakon ove konferencije za medije, na stranici Grada, ne postoji obavještenje o zagađenju kao ni preporuke za ponašanje kada nastupi isto. Takođe, nikakve mjere do sada nisu preduzete kako bi se zagađenje, makar, umanjilo.

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” redovno prate zvanična mjerenja kvaliteta vazduha i na svojoj stranici obavještavaju građane o istom. Ova grupa je danas podnijela Zahtjev Gradonačelniku ovog grada kao i gradskom vijeću, zbog, kako su u obrazloženju naveli, zabrinutosti povodom velikog zagađenja vazduha kojim su ugrožena prije svega djeca, stariji, trudnice.

Zahtjev se sastoji od šest tačaka među kojima je i prijedlog prvih koraka za smanjenje zagađenja u ovom gradu.

Zahtjevi građana Novog Pazara:

  1. Da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha;
  2. Da se hitno uspostavi obavještavanje građana putem sajta Grada o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i mjerama koje građani trebaju preduzeti povodom iste. Isto to obavještenje da se proslijedi lokalnim medijima uz naznaku za obavezno emitovanje;
  3. Sprovesti u najkraćem roku procedure izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha;
  4. Ubrzati rad na uspostavljanju lokalnog registra izvora zagađivanja, koji je glavni izvor informacija o emisijama zagađujućih materija pri izradi Plana kvaliteta vazduha i Programa monitornga; Popisati sve kotlare na ugalj, mazut itd, i raditi u narednom periodu na apelovanju za zamjenu istih;
  5. Obavijestiti građane na koji broj mogu prijaviti veliko emitovanje zagađenja koje primjete u svojoj okolini, a onda unaprijediti efikasnost inspekcije u domenu praćenja većih emitera zagađujućih materija u vazduh, a posebno realizovati vanredne inspekcijske nadzore prema prijavama građana;
  6. Da se hitno preduzmu početni koraci za smanjenje zagađenja i to predlažemo: Preporuke o smanjenju sportskih aktivnosti u ovom periodu, preporuke o smanjenju aktivnosti vani uz naglašavanje u kojim satima, preporuke o skraćenju školskih časova u drugoj smjeni, uspostavljanje akcije „par-nepar“ kod saobraćaja, aktivno obavješavanje javnosti koji materijali su dobri a koji loši za ogrijev na različite načine (mediji, propagandni materijal), sudjelovanje u kupovini prečišćivača za državne predškolske ustanove i obdaništa.

Obrazloženje:

Mi, građani okupljeni oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“, obraćamo se vama zabrinuti za stanje i zdravlje u ovom gradu, a povodom velikog aerozagađenja. Predajemo ovaj Zahtjev kojim želimo da se što hitnije pristupi radu ka smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu, svjesni činjenice da su ovakvim stanjem najviše ugrožena djeca, trudnice i starije osobe, grupa koja treba najveću podršku zajednice.

Prema članu 66. Zakona o Sadržaju kvaliteta vazduha nadležna institucija je dužna da obavijesti građane o kvalitetu vazduha, odnosno zagađenju, u kojem dijelu grada se najviše emituje zagađenje i koje mjere se trebaju preduzeti. Grad mora putem svojih medija informisati više građane kako ne bi, iz neznanja, narušavali svoje zdravlje. Mi smo voljni i željni da podržimo svaku aktivnost koja će poboljšati kvalitet života u našem gradu, a samim tim i životnu sredinu u istom.

Podsjećamo, Grad Novi Pazar je u 2020. godini postavio mjernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha, do sada nemamo zvanične podatke o razlikama u kvalitetu vazduha od 2020. godine do danas.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime