24/04/2024
16.6 C
Novi Pazar

Građani Novog Pazara: Želimo zdrav Novi Pazar

Odjeljenje za zaštitu životne sredine pozvalo je građane na Javnu raspravu i davanje prijedloga za rad ovog odjeljenja u 2023. godini. Na sastanku su prisustvovali predstavnici NVO sektora i neformalne građanske inicijative koji su podnijeli 15 prijedloga.

Predstavnici Gradske uprave Novi Pazar i Odjeljenja za zaštitu životne sredine pozvali su građane, 9. januara, da predlože ideje o korišćenju sredstava iz budžeta za 2023. godinu namenjenih zaštiti životne sredine.

Nakon prijedloga organizovana je Javna debata na kojoj su predstavnici tog odjeljenja objasnili da oni nemaju ingerencije za odabir projekata već Ministarstvo za zaštitu životne sredine, te da za građanske ideje nisu opredjeljenja sva sredstva u iznosu od 19 miliona dinara, već da će se u okviru tih sredstava raditi i na redovnim projektma kao što su različita, neophodna mjerenja, u ovom gradu.

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predložili su 15 ideja, na prvom mjestu hitno uspostavljanje lokalnog monitoringa radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha i zemljišta, postavljanje pet senzora za mjerenje koncentracija PM čestica, kao i da se preko sajta grada građani obaveštavaju o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i merama koje treba da preduzmu. Takođe u prijedlozima je predočeno da ovaj grad nema skladište za životisnjski otpad koji je neophodan, a nema ni separatore za ulja u garažima te sva ulja od automobila, kroz kišnicu, idu direktno u rijeke.

Ostali prijedlozi bili su vezani za edukaciju ali i za formiranje novog zelenog prostora, parka, koji bi osim za ostale bio prilagođen i djeci sa smetnjama u razvoju a koji bi bio i edukativnog karaktera uz info table o zaštiti životne sredine i savremene aparate za odvajanje plastike kako bi se dalje reciklirala.

Sve prijedloge možete pogledati klikom ovdje.

Predstavnici Odjeljenja za zaštitu životne sredine će u narednom periodu analizirati sve ideje, poslati Ministarstvu za zaštitu životne sredine i na kraju informisati javnost o detaljnom planu rada za tekuću godinu.

Video prenos Javne rasprave, 23. 01. 2023.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime