20/04/2024
1.6 C
Novi Pazar

Preporuka za čitanje: Najstarije poznato književno djelo „Ep o Gilgamešu”

Iako je činjenica da se radi o najstarijem pronađenom književnom djelu sasvim dovoljna da ovaj ep bude naša obavezna literatura, ima još mnogo razloga da ne propustimo ovo prelijepo putovanje u drevna vremena.

Pronađen u ruševinama grada Ninive, između 200 000 (uništenih) knjiga biblioteke velikog kralja Asurbanipala, ovaj ep, ispisan na 12 glinenih ploča, važio je za jednu od najljepših književnih umjetnina svog, ali i svakog budućeg vremena. Generacije su se smjenjivale, standardi su se mijenjali, civilizacija se razvijala a čovjek je sticao sve više i više znanja o sebi i okolini, ali ljepota ovog djela je ostala izvan kritika.

Kralj Asurbanipal, koji je zaslužan za to što mi danas imamo priliku da čitamo djelo staro više od četrdeset stoljeća, imao je visoko razvijenu svijest o važnosti kulture. Prilikom izgradnje svoje velike biblioteke, Asurbanipal je slao ljude širom svoje zemlje da prepisuju sve knjige koje nađu. Umjesto da samo uzme zaostavštinu starih naroda Sumera i Asiraca, ovaj kralj je donio odluku da se sve knjige prepišu, što ga čini svjesnijim i prosvjećenijim od većine vladara modernog vremena.

Ako nam se ikada učini da nemamo šta naučiti od drevnih naroda, sjetimo se samo Asurbanipala i ostavimo svoj ponos po strani.

Dakle, jedno od djela koje je sačuvao jeste i „Ep o Gilgamešu”. Osim što nas ovo djelo vodi kroz zanimljivu i uzbudljivu avanturu uručkog kralja Gilgameša i njegovog prijatelja Enkidua, čitajući ga proživjet ćemo i prelijepu priču o prijateljstvu, naučit ćemo kako su drevni narodi razumjeli život i smrt, saznat ćemo i da se u suštini nisu mnogo razlikovali od nas, ali će nas njihova mudrost natjerati da im se divimo.

U zavisnosti od toga koji prijevod čitamo, Preprekov ili Višićev, dobit ćemo dva različita karaktera glavnog lika. Ako pročitamo oba prijevoda, shvatit ćemo koliko je važna i jedna jedina izjava ili riječ za potpuno drugačije razumijevanje psihologije i razvoja jednog lika.

Mnogo toga u vezi ovog djela će nas podstaći da razmišljamo, da povezujemo sa znanjem koje imamo, ali će nas i provesti kroz bezbroj emocija!

Požurimo, vremena je tako malo, a dobrih knjiga je toliko mnogo!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime