18/04/2024
0.9 C
Novi Pazar

Turska kuhinja sa Anelom – Recept za Pide

Od ove nedjelje prenosimo vam specijalitete zbog kojih ćete, praveći ih u vašoj kući, osjetiti miris Turske! Mlada Anela Hadžić Kırcı već je prepoznatljiva na društvenim mrežama kao fenomenalna domaćica, ona će nam svake nedjelje donositi recepte najljepših jela koje možemo jednostavno spremiti gdje god da smo, za ručak, večeru ili jednostavno užinu. Uživajte!

Ove nedjelje donosim vam izuzetno popularan recept za, kako mnogi kod nas kažu, tursku pizzu!

Turska kuhinja je poznata po raznim specijalitetima, među kojima je i Pide. Historija ovog jela nije poznata ali on ima tradicionalno i kulturno značenje u svim dijelovima Turske.

Kada kažemo “Pide”, prvo sto na pamet pada jeste dug i uzak oblik tijesta preliven začinjenim mljevenim mesom i već zamišljamo kako hrska!

U zavisnosti od oblasti, postoji više oblika i vrsta pide. Oni mogu biti i sa sirom, sudžukom, povrćem, pečurkama i slično, a oblikom podsjećaju na male čamce, što dodatno privlači, priznajte.

U restoranima postoje pećnice od kamena u kojima se peku pide, dok ukoliko se odlučite da pravite kod kuće ni obična rerna neće biti promašaj.

Pide je specijalitet koji je poznat po tome što okuplja ljude jer ga svi vole, kako stariji tako i djeca.
Porodična okupljanja kao što su svadbe, pogotovo na selu, dženaze, slavlja, rijetko kada prođu bez ovog specijaliteta, što nam govori da je za sve prilike.

Kao što sam već rekla, postoji više vrsta pidea i mogu biti otvorene, najčešće takve viđamo, ali i zatvorene.

Bilo koji grad Turske da posjetite, uvijek možete naći mjesto gdje ćete probati Pide i oduševiti se ovim jelom!

Preporučuje se turistima koji žele pojesti nešto ukusno a ipak jeftinije i svakako studentima.

Evo rješenja ako niste do sada posjetili Tursku, da ambijent te zemlje napravite u svom domu uz ovo ukusno jelo, ili pak, ako vam nedostaje ova prelijepa zemlja, ukusom jela Pide, možete vratiti najljepše momente koje ste proveli u njoj.

Detaljan recept je u videu ispod, afijetolsun!


Anela Hadžić Kırcı je rođena u Crnoj Gori, u Rožajama a udata i živi u Turskoj. Završila je smjer Turski jezik na univerzitetu Kocaeli, nakon čega je radila u Gimnaziji u svom rodnom gradu. Put ju je odveo opet u Tursku gdje se udaje i tada kreće veće interesovanje za turskom kuhinjom!

Pokrenula je instagram stranicu gdje ima sada veliki broj turskih recepata, a od nedavno ima i jutjub kanal. Kako ljubav prema hrani raste, odlučila se da pohađa akademiju za zdravu ishranu i sada posjeduje dva sertifikata za zdravu ishranu koja su priznata u Turskoj i cijelom svijetu i dobila je zvanični naziv „savjetnik za ishranu“. Sada, osim što sprema različita jela za svoju dušu, radi i na savjetovanju ljudi koji imaju probleme sa viškom kilograma i nepravilnom ishranom.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime