26/04/2024
8.1 C
Novi Pazar

U subotu tribina o životnoj sredini Novog Pazara

Grupe građana “Eko straža” i “Za zdrav Novi Pazar”, kao i Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) organizovaće u subotu tribinu u Novom Pazaru o problemu zagađenih vazduha i vode u ovom gradu i potencijalnim rešenjima.

Na tribini će govoriti jedan od osnivača NEA i portala “xEco” Dejan Lekić, osnivač “Eko straže” Bojan Simišić, infektolog Lejla Ćeranić i biolog Dejan Mirčić.

Panelisti će govoriti o monitoringu i analizi podataka kvaliteta vazduha u Novom Pazaru, uticaju zagađenja na životnu sredinu, posledicama zagađenog vazduha i reka na zdravlje ljudi i građanskom aktivizmu u borbi za očuvanje prirode i zdravlja.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, a prema podacima specijalizovanog sajta xEco, tokom 2023. godine, prisustvo suspendovanih čestica PM10 u vazduhu bilo je tokom 23 dana iznad srednjih vrednosti.

Prekoračenje dozvoljenih vrednosti tokom cele godine sme biti samo tokom 35 dana.

Prosečna koncentracija tih čestica u vazduhu Novog Pazara od početka ove godine je 67 mikrograma po kubnom metru, znatno više od dozvoljenih 40 mikrograma, a PM2,5 čestica 65,6 mikrograma, dok je dozvoljeno 25 mikrograma.

Poslednja analiza kvaliteta vode u novopazarskim rekama pokazala je da su one i dalje veoma zagađene i da pripadaju petoj, najlošijoj, klasi.

Tribina, pod nazivom “Zagađenje vazduha i vode u Novom Pazaru – Problemi i potencijalna rešenja”, počeće u 19 časova, u foajeu Kulturnog centra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime