17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Prekoračen godišnji nivo zagađenja vazduha

Vazduh u Novom Pazaru je od početka ove godine 36 dana bio prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10, čime je prekoračen zakonski limit za celu godinu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta xEco, koji su objavljeni danas.

Prema zakonu, tokom kalendarske godine vazduh ne bi smeo da bude prekomerno zagađen tim česticama duže od 35 dana i da premašuje  dozvoljenih 50 mikrograma.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je za radio Sto plus da je indikator o prekoračenju graničnih vrednosti pokazatelj da je zagađenost vazduha u Novom Pazaru hroničan problem.

„U ovoj situaciji lokalne samouprave su u zakonskoj obavezi da pripreme Plan kvaliteta vazduha sa kratkoročnim akcionim planom za njegovo poboljšanje. Ceo ovaj problem je sistemski, i bez značajnog učešća i intervencije države teško da može biti rešen“, istakao je Lekić.

Iz lokalne samouprave je krajem prošle godine najavljeno da će Plan kvaliteta vazduha biti urađen tokom ove godine, a planirano je i postavljanje još dve automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha.

Vazduh u Novom Pazaru je od početka 2023.godine bio prihvatljivog kvaliteta svega 18 dana, dok je prošle godine ovaj limit bio prekoračen već osmog februara.

„Razlog malo bolje situacije ove godine verovatno je zbog nešto toplije zime, a realno je da vazduh bude boljeg kvaliteta nakon završetka grejne sezone. To svakako ne znači da ne treba što pre uložiti ozbiljne napore da se reši problem koji negativno utiče na celu populaciju“, zaključio je Lekić.

Novi Pazar je na trećem mestu po izmerenim prosečnim godišnjim vrednostima prisustva suspendovanih PM10 u vazduhu sa 71, 5 mikrograma po kubiku, dok je prisustvo PM2,5 čestica (69,7 mikrograma po kubiku), skoro tri puta veće od dozvoljenih 25 što nas trenutno svrstava na prvo mesto.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme.

Veće koncentracije i dugotrajna izloženost mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, pojavu srčanog ili moždanog udara, kancera, pa i preranu smrti, dodaje se.

Podsjećamo, grupa građana Za zdrav Novi Pazar organizovala je tribinu na kojoj je Dejan Lekić govorio upravo o ovom problemu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime