30/05/2024
14 C
Novi Pazar

Crta: Politički pritisci deo svakodnevice građana u Srbiji

Politički pritisci na birače u Srbiji nisu samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, utvrđeno je istraživanjem posmatračke misija organizacije CRTA, večeras predstavljenim na tribini u Zaječaru.

IZVOR:Beta

Istraživači beogradskg Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) su pre i posle izbora 2022. prikupili svedočanstva više od 70 žrtava, saučesnika ili svedoka zloupotreba iz 26 opština širom Srbije.

Pritisci su posebno rasprostranjeni u javnom sektoru – javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali izloženi su im i preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru, rečeno je na tribini nazvanoj “Čaj protiv političkih pritisaka”.

I u ovom slučaju, marginalizovane i ranjive grupe su u posebno lošem položaju, naveli su istraživači.

Pored aktivnosti za obezbeđivanje “sigurnih glasova”, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, navedeno je da se pritisci koriste i da kontrolišu i privatni život pojedinca.

Programski direktor CRTE, Raša Nedeljkov, istakao je da se sistem ucena, pretnji i “usluga” kojim političke partije i akteri manipulišu građanima, često ne prepoznaju kao nedemokratska i protivzakonita praksa.

“CRTA apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške”, kazao je on.

Ukazao je da “dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona”, rekao je Nedeljkov.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime