27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Nacionalni konvent o EU: Podrška tužiteljkama, apel Državnom veću tužilaca

Nacionalni konvent o EU je danas saopšio da pruža podršku zamenicama javnog tužioca beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) Bojani Savović i Jasmini Paunović, premeštanim sa slučaja EPS i "svim drugim tužiocima koji su se našli u sličnoj situaciji".

IZVOR:Beta

U saopštenju su naveli da ono što se desilo Savović i Paunović “nisu prvi slučajevi premeštaja  u VJT, otkako je za Višeg javnog tužioca izabran Nenad Stefanović”.

Nacionalni konvent o EU je naveo da se premeštaji ovog tipa vrše godišnjim rasporedom, te ukazali su “da se u ovim vanrednim premeštajima, u skladu sa javno dostupnim informacijama” izvesno radi o, kako su dodali, kršenju procedure”.

Naveli su i da je problem nedovoljno obrazloženih razloga za premeštaj u druga odeljenja ili druga javna  tužilaštva, bio i razlog da trideset sedam zamenika tužilaca Prvog  osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pošalje Državnom veću tužilaca peticiju podrške koleginicama.

Nacionalni konvent o EU piše da je tu peticiju poslalo i “šest zamenika  iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, kao i sedamnaest zamenika tužioca Trećeg javnog  tužilaštva u Beogradu”

Dodali su da su im podršku pružila i stručna udruženja, organizacije civilnog društva i advokati.

Nacionalni konvent o EU je Poverenika za samostalnost i Državno veće tužilaca pozvao da obezbede uslove za izjašnjavanje zamenika  javnog tužioca i da u što kraćem roku, u interesu javnosti, “ispitaju sve elemente neprimerenog  uticaja i deluju proaktivno”.

Naglašeno je da je “važno da instutucije reaguju na vreme, kako bi se izbegla  politizacija”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime