25/04/2024
7.6 C
Novi Pazar

Slika Kandinskog prodata za gotovo 42 miliona evra na aukciji u Londonu

Remek-delo ruskog apstraktnog slikara Vasilija Kandinskog "Murnau Mit Kirche II" (Murnau sa crkvom II), koje je nedavno vraćeno vlasnicima, prodato je za gotovo 42 miliona evra na aukcijskoj prodaji kuće Sotbi (Sotheby's) u Londonu.

IZVOR:Beta

“Rani radovi Kandinskog su retko na prodaji, jer većina pripada velikim kolekcijama muzeja širom sveta”, navela je aukcijska kuća i dodala da je slika prodata za 37,2 miliona funti (41,9 miliona evra).

Slika predstavlja živopisnu viziju nemačkog sela Murnau, njegovih šiljastih krovova i tornja crkve. Kandinski je naslikao to ulje na platnu 1910, a dugo je krasilo trpezariju Johane Margarete (Johanna) i Zigberta Šterna (Siegbert Stern), osnivača prosperitetne tekstilne kompanije.

Taj par je bio u centru kulturnog života Berlina 1920-ih jer je često posećivao Tomas Man (Thomas Mann), Franc Kafka (Franz) i Albert Ajnštajn (Einstein). Oni su imali impresivnu kolekciju od oko 100 slika i crteža koji su krasili njihov enterijer.

Štern je umro 1935, a njegova supruga morala je da pobegne od progona, ali je na kraju uhvaćena i odvedena u nacistički koncentracioni logor Aušvica gde je umrla u maju 1944.

Pre gotovo deset godina “Murnau Mit Kirche II” je identifikovan u muzeju u Ajndhovenu, u Holandiji, gde se nalazio od 1951.

Prošle godine je vraćen naslednicima Šternovih, koji će podeliti prihod od prodaje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime