28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

OEBS: Najava ponovne krimnalizacije klevete dodatno će narušiti slobodu medija u RS

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler ocenili su da je namera vlasti u Republici Srpskoj da kleveta ponovo postane krivično delo u suprotnosti sa medjunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u tom bh. entitetu.

IZVOR:Beta

“Bosna i Hercegovina je 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminizovala klevetu na celom svom području. U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS, gde je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade”, naveli su u zajedničkoj izjavi Ribeiro i Ageler

Upozorili su da “ovakav razvoj dogadjaja izaziva zabrinutost, jer se odvija uprkos nedavnim uveravanjima ministarstva pravde RS da vlada nema za cilj da radi na izmenama Krivičnog zakonika RS, iako je to prvi najavio predsednik RS Milorad Dodik krajem 2022. godine”.

“Pažljivo ćemo pratiti ovu situaciju u skladu sa našim mandatima. Takodje ćemo i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smernice sa svim zainteresovanim stranama”, navodi se u izjavi.

Predstavnici OEBS-a su istakli da vlasti RS imaju odgovornost da obezbede “inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu”.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija prati razvoj medija u svih 57 država članica ove organizacije.

Nacrt izmena Krivičnog zakona Republike Srpske, koji je pre par dana utvrdila Vlada RS, predvidja da se za uvredu i povredu časti neke osobe može izreći kazna i do stotinu hiljada maraka, odnosno više od pedeset hiljada evra, ako to bude uradjeno putem medija ili društvenih mreža.

Narodna skupština RS o ovom zakonu trebalo bi da glasa 14. marta.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime