23/04/2024
4.5 C
Novi Pazar

„Gradimo mostove znanja“: Pobjedili studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu

Na međunarodnom takmičenju u izradi maketa mostova od špageta, pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), pobjedili su studenti Državnog univerziteta i Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu.

IZVOR:SNews

Na takmičenju u prethodna tri dana učestvovalo je 120 studenata arhitekture i građevinarstva sa 24 univerziteta iz 8 zemalјa regiona.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lijepak, poštujući utvrđene dimenzije, u namjeri da izgrade most koji će izdržati najveći teret. To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi domaćina takmičenja, koja je postigla rekordan rezultat.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mjesto je takođe, pripalo Državnom univerzitetu, a treće Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Zana Dolićanin istakla je da “mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika i da to raduje jer su od početka ove manifestacije ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva.“

Završnici takmičenja i proglašenju pobednika prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Nebojša Ranđelović i predsjednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić.

Među 29 ekipa, podijeljenih u dvije kategorije, studenti arhitekture i građevine učestvovali su studemti iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, Niša, Tuzle, Maribora, Kosovske Mitrovice, Osjeka, Bihaća, Skoplja, Ljubljane, Zenice, Rijeke, Kragujevca, Podgorice, Splita… Ove godine, po prvi put gostovali su i studenti iz Temišvara (Rumunija) i Sofije (Bugarska).

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ovo takmičenje je održano peti put za redom. Za pobjedničke ekipe obezbjeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržlјivosti mostova, bili su: prof. dr Dragoslav Šumarac, doc. dr Petar Knežević, asistent Timur Curić, dok su estetiku mostova ocenjivali: prof. Ervin Ćatović, doc. dr Branko Slavković i asistent Danilo Dragović.

Foto: Snews

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime