24/04/2024
11.4 C
Novi Pazar

Šest Palestinaca ubijeno tokom izraelske vojne racije na Zapadnoj obali

Šest Palestinaca je danas ubijeno a deset je ranjeno u oružanom sukobu tokom izraelske vojne racije u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je agencija AP, pozivajući se na palestinsko Ministarstvo zdravlja.

IZVOR:Beta

Izraelski vojni zvaničnici su rekli da je vojska ušla u izbeglički logor Dženin da uhapsi osumnjičene za ubistvo dva brata Izraelca prošle nedelje u palestinskom naselju Huvari.

Oružana grupa “Brigada Dženin” je navela da su njeni pripadnici danas pucali i bacali eksplozivne naprave na izraelske vojnike koji su opkolili jednu kuću u izbegličkom logoru.

Današnji sukob je izbio u vreme proslave jevrejskog praznika Purima.

Jevrejskim naseljenicima se na proslavi u podeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali uz teško obezbeđenje igrajući i pevajući pridružio izraelski ministar nacionalne bezbednosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, koji takođe živi u jevrejskom naselju.

Bila je to najnovija demonstracija sile ultranacionalističkih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, koje podržavaju Ben-Gvir i drugi u novoj izraelskoj vladi. Doseljenici su tokom noći ranili jednog Palestinca u tom palestinskom gradu u kojem je gomila doseljenika palila automobile i kuće prošle nedelje.

Hebron je sporan grad i smatra se svetim i za muslimane, i za hrišćane i za Jevreje. Stotine tvrdokornih doseljenika žive u utvrđenim enklavama pod vojnom zaštitom u srcu grada sa više od 200.000 Palestinaca.

Današnja racija je najnovija u nizu operacija hapšenja izraelske vojske na severu Zapadne obale, navodi AP. U februaru je tokom racije u Starom gradu Nablusa, čija je meta bila nedavno obrazovana ekstremistička grupa “Lavlja jazbina”, ubijeno deset Palestinaca.

Po podacima AP-a, više od 60 Palestinaca je ubijeno izraelskom vatrom ove godine, od kojih su polovina ekstermisti. U palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je 14 Izraelaca koji su svi osim jednog bili civili.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime