18/04/2024
9.4 C
Novi Pazar

Novi Pazar: 7 učiteljica donirale poklone za 8. mart u humanitarne svrhe

Učiteljice iz Novog Pazara, odlučile su da prikupljeni novac za poklon koji je bio namijenjen za osmi mart, poklone baš danas u humanitarne svrhe.

Osmi mart, Međunarodni dan žena i dan kada žene uživaju u pažnji i poklonima. Nekoliko žena iz Novog Pazara privukle su danas posebnu pažnju na sebe odlučivši da novac koji je trebao biti za njihov poklon, preusmjere u humanitarne svrhe.

Naime, Vijeće trećeg razreda osnovne škole Vuk Karadžić koje broji 7 učiteljica, danas su novac namijenjen za kupovinu poklona za osmi mart proslijedile humanitarnim organizacijama iz njihovog grada ili nekim porodicama kojima je pomoć potrebna.


“Mi smo nekoliko dana prije osmog marta naglasile roditeljima da se ne troše i ne spremaju poklon za taj dan nama, međutim roditelji su već tada sve bili isplanirali. Onda smo predložile da prikupljeni novac proslijedimo u humanitarne svrhe i tako obradujemo nekoga kome je zaista pomoć potrebna”, kazala je Aida Kurtanović, jedna od učiteljica.

Učiteljice OŠ. Vuk Karadžić koje su donirale poklone za osmi mart u humanitarne svrhe.

Ona je dodala da je svaka učiteljica pitala roditelje da izaberu jednu organizaciju iz Novog Pazara kojoj mogu proslijediti novac.

“Mi smo pitale roditelje kojim organizacijama možemo proslijediti novac za humanitarnu pomoć i svaka od nas se javila različitim organizacijama. Ja sam svoj poklon u vidu novca proslijedila Udruženju Svetionik, dok su ostale koleginice, neka organizaciji Put sredine, neka organizaciji Otvorena ruka a neke su čak i same našle samohrane majke kojima su donirale novac”, kazala je Kurtanović.

Ona je dodala da je sretna što su zajedno mogle na ovaj način dati dobar primjer djeci i naučiti ih da je sreća kada brinemo jedni o drugima.

Enela Dervišević je majka djeteta koje pohađa nastavu upravo kod učiteljice Kurtanović i ona ističe da su, kako ona, tako i ostali roditelji, pozitivno iznenađeni gestom ovih učiteljica.

“Osmi mart nam je bio samo izgovor da pokažemo učitiljici koliko nam znači njena pažnja i posvećenost koju daje našoj djeci, međutim ona nas je i danas pozitivno iznenadila. Zaista nam je drago što našu djecu okružuju ovakve učiteljice koje im pokazuju primjerom da sreća nije u materijalnim stvarima”, kazala je Dervišević.

Povodom ovog datuma na društvenim mrežama ali i na mnogim portalima vodila se polemika oko kupovine skupocjenih poklona učiteljicama i nastavnicama. Neki su smatrali da u kupovini markiranih torbi, novčanika, nema ništa loše dok su neki ipak vidjeli problem u takvim gestima.

Ovih sedam učiteljica riješile su promijeniti osmomsrtovsku tradiciju i time oduševile roditelje i svoje sugrađane.

Ovo nije prva humanitarna aktivnost koja je sprovedena na poseban način u ovoj školi.

Prosvjetni radnici OŠ. “Vuk Karadžić” nedavno su napravili kuću za djecu Sirije i redovno učestvuju u pozotivnim aktivnostima koje su dobre i za Novi Pazar. Dovoljno je, kako su učiteljice kazale na kraju, da samo jedna osoba u kolektivu predloži neku dobru ideju i kaže da je nekome pomoć potrebna, cijeli kolektiv poželi da učestvuje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime