23/04/2024
9.5 C
Novi Pazar

Svetionikove stipendije dobilo 410 učenika i studenata

IZVOR:Behar TV

Na svečanom prijemu Udruženja “Svetionik“, danas je u Novom Pazaru 410 novih stipendista, učenika i studenata sa područja regije Sandžak i šire, potpisalo ugovore o stipendiranju.

Projekat pod nazivom “Tvoja stipendija” pokrenut je još 2015. godine, a ove godine je od strane donatora prikupljeno preko 19,5 miliona dinara.

Predstavnik Svetionika, Mirza Aličković je rekao da je ovoliki broj dodijeljenih stipendija pozitivan primjer ljudi iz ove zajednice koji su prepoznali ovaj projekat.

“Drago nam je što je naša zajednica prepoznala ovaj projekat i samim tim što je ovoliki broj učenika i studenata koji će olakšano moći da završe svoje studije. Ove godine je bilo više od 700 prijavljenih, uspjeli smo da odobrimo 410 stipendija za osnovce, srednjoškolce i najveći broj studenata”, rekao je Aličković, dodavši da je pred komisijom bio težak zadatak da na osnovu svih kriterijuma odluči kome je najbolje dati stipendiju.

Podvukao je da su osnovni kriteriji za dodjelu stipendija bili da li je osoba bez jednog ili oba roditelja, slabijeg imovinskog stanja i uspjeh u školi.

“Sve one koji nisu dobili stipendiju ove godine pozivamo da naredne godine konkurišu, da ih to ne obeshrabri. Nadamo se da ćemo naredne godine imati više sredstava da obezbijedimo veći broj stipendija”, poručio je Aličković.

Obraćajući se stipendistima, osnivač Svetionika, Muhamed ef. Demirović je izrazio da je ovaj “Lijepi projekat znak uvjeravanja da je ovo društvo zrelo i zdravo ili smo makar na putu da postanemo zrelo i zdravo društvo”.

Foto: Behar TV

“Ove stipendije jesu potvrda i nagrada vašeg truda i predalaštva, ali svakako želim da budu dodatna motivacija u vašem dodatno radu i životu. Da budete uspješni, odgovorniji, posvećeniji i da svi budete ljepšeg ponašanja nego što ste dosa bili, a svi možemo biti ljepšeg ponašanja nego što jesmo. Također, ovaj projekat jeste i treba biti potvrda ostalim generacijama da njihov trud i zalaganje u ovoj našoj zajednici neće ostat nezapažen, te isto tako nenagrađen”, poručio je Demirović osvrnuvši se na kuransku poruku da djelovanje, ne riječi, već postupci, djelovanje, ponašanje, javno, posebno tajno, razlučuju dobro od lošeg.

Donatorima, kako je podvukao, svjesnim ljudima dobrog srca, našim sugrađanima, iz Sandžaka i izvan Sandžaka, poručio je da “nije dobar onaj čovjek koji dobije imetak već onaj čovjek kojem Stvoritelj podari snagu i želju da taj imetak investira u društveno-korisne projekte radi Njega Jednog Jedinog”.

Citirajući riječi Poslanika Muhammeda alejhiselam, Demirović je ukazao da samo se dvojici može zavidjeti: Čovjeku kojem je Gospodar dao puno imetka ali mu dao i snage da taj imetak troši za društveno korisne projekte i čovjeku kojem je dato znanje i mudrost pa on po njemu postupa.

“Samo ova dvojica zaslužuju da budemo poput njih. Donatori su svoj imetak investirali u najkorisniji i najprofitabilniji projekat ovoga i budućega svijeta. Ovaj projekat je pokazatelj šta bi smo sve bili u stanju ako bi smo se udruživali dobru. Deviza svih nas bi trebala da postane ‘sa mnom si, za mene si. Ako djeluješ i radiš nešto društveno korisno, ma ko da si'”, naglasio je Demirović uputivši čestitke svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom projektu.

Stipendistima su se obratili gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac i prorektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Dragoslav Šumarac.

Profesor Šumarac je rekao da jedino ako budemo podržavali znanje možemo da dostignemo razvijene zemlje poput SAD, Njemačke, Kine., te pozvao sve buduće studente da se priključe kolegama sa DUNP-a i pozvao ih da se priključe festivalu nauke sljedeće nedjelje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Foto: Behar TV

“Velika zahvalnost Svetionuku za ove stipendije koje smo u dobijali na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Pozvao bi i druge firme iz Novog Pazara da se priključe koj su već počele da zapošljavaju mlade studente završnih godina kako i ostali ovdje i pomogli razvoj Novog Pazara i čitave ove naše regije. Da ne odu u njemačku poput mnogih mladih koji to rade”, rekao je Šumarac čestitajući svim stipendistima.

Projekat „Tvoja stipendija“ je novčana i edukativna podrška namijenjena studentima i učenicima.

Pravo na stipendiju imaju studenti osnovnih i master studija, kao i učenici srednjih škola. Odabrani kandidati dobijaju podršku za školovanje u vidu stipendije koja iznosi 50 eura tokom 10 mjeseci u dinarskoj protivvrijednosti.

Ovom stipendijom, učenici pored finansijske podrške stiču i dodatno neformalno obrazovanje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime