19/04/2024
7.2 C
Novi Pazar

U biblioteci promocija vodiča “Digitalno nasilje“

Promocija vodiča za rad sa decom i mladima “Digitalno nasilje“, autora Harisa Imamovića, biće održana u utorak u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“ u Novom Pazaru.

Imamović je za portal Free media rekao da je ovaj vodič, koji je njegov master rad, namenjen roditeljima, nastavnicima, učiteljima, mladima i svima onima koji žele da se informišu kako da sačuvaju sebe i omladinu od napada na internetu.

„Vodič predstavlja sintezu teorije, onoga što sam učio na master studijama, pratio putem neformalnog obrazovanja, istraživanja i saradnje sa nevladinim sektorom, a sa druge strane iskustva, jer se pored zvaničnog posla bavim i omladinskim radom dugi niz godine. Dakle, ovo je sažetak ove veoma važne teme“, rekao je Imamović.

On je rekao da je ideja o objavljivanju i uopšte promociji ovog vodiča potekla od biblioteke, jer kod nas ne postoji stručna literatura o digitalnom nasilju.

Imamović smatra da su internet i verbalno nasilje veoma prisutni u Novom Pazaru i to najviše među osnovcima.

„Digitalno nasilje je vidljivije kod osnovaca, dok nešto suptilnije verzije imamo kod srednjoškolaca i visoko obrazovanih mladih ljudi. Za to postoji i naučna potkrepljenja, jer deca su mala, nisu dovoljno zrela i oni svoje emocije ne znaju da sakriju. Njihove emocije su sirove i izražavaju se upravo onakvim kakvim one zaista i jesu. Ako nekoga vole, neko im je drug iz klupe, oni će da ga zagrle, da podele užinu i druže se sa tom osobom, ali ako imaju nekoga koga manje vole oni će toj osobi bez razmišljanja naneti neku uvredu ili mu uraditi nešto da se ne oseća dobro“, pojasnio je on.

Primeri digitalnog nasilja su brojni, a to se sve može naći u Imamovićevom vodiču, kao i kako sprečiti da do njega dođe.

„Vodič je moj aktivizam, moj doprinos, glas i želja i apel da se radi i rešava problem digitalnog nasilja kod nas. Pored toga što mi je bila želja da pomognem roditeljima, stručnim radnicima, tužilaštvu, radnicima Centra za socijalni rad, pa i policiji koja se bavi ovim problemom, takođe sam želeo da aktuelizujem ovo pitanje. Čini mi se da se u našem gradu, pa i nešto šire veoma malo govori o vrstama nasilja, a to pitanje zaslužuje da se njime bavimo 365 dana u godini“, rekao je ovaj mladi svestrani Novopazarac.

Promocija ovog vodiča počinje u 19 časova, a svi prisutni će dobiti primerak potpisane knjige.

Za sve ostale koji su zainteresovani da se informišu o internet nasilju, vodič će biti dostupan u biblioteci, a Imamovićeva želja je da se knjiga nađe u školama i vrtićima, gde se može koristiti kroz različite predmete.

Na promociji će govoriti Dobrinka Kuzmanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Milena Belić sa Departmana za filozofske nauke i umetnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i Dejan Pavlović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Haris Imamović je rođen u Novom Pazaru, a zvanje master politikologa za međunarodne poslove stekao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. 

Ima bogato radno iskustvo u državnoj upravi, nevladinom sektoru i medijima. Trenutno je angažovan u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Pored toga, radi kao omladinski radnik, trener i konsultant u nekoliko nevladinih organizacija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime