16/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Počeo je mjesec Ramazan – kako u ovom periodu raditi na poboljšanju sebe

Večeras za muslimane širom svijeta nastupa mjesec Ramazan. U toku narednih mjesec dana, muslimani će se, u periodu od svitanja do zalaska sunca, uzdržavati od jela, pića, ali i od intimnih odnosa, ružnih riječi, ružnih djela.

Za muslimane širom svijeta večeras počinje mjesec Ramazan u kojem će narednih mjesec dana uspostaviti drugačiji režim života. U ovom mjesecu počinje post koji podrazumijeva uzdržavanje od jela, pića, intimnih odnosa u periodu od svitanja do zalaska sunca.

Za ovaj mjesec je takođe specifično i to da, osim uzdržavanja od jela i pića, svaki musliman se treba uzdržavati od ružnog govora, ružnih misli i ružnih djela kako bi isti ritam života nastavio i nakon ovog mjeseca. Takođe, pohvalno je učestalije druženje sa Kur’anom, kao i učestalije molitve.

Psihološki centar “Hajja” donosi niz preporuka kako se može iskoristiti ovaj period od mjesec dana za poboljšanje fizičkog ali i mentalnog zdravlja:

Duševno zdravlje: Pored fizičkog zdravlja, važno je brinuti i o mentalnom zdravlju tokom ramazana. Pokušajte da se bavite aktivnostima koje će vam smanjiti stres i anksioznost, kao što su meditacija, molitva ili čitanje Kurana.

Održavanje rutine: Važno je da se pridržavate rutine tokom ramazana, kako biste održali svoje fizičko i mentalno zdravlje. Pokušajte da spavate dovoljno sati tokom noći i izbegavajte preterano izlaganje sunčevim zracima tokom dana.

Socijalna interakcija: Iako je ramazan vreme posta i introspekcije, važno je i održati socijalnu interakciju sa drugima. Budite u kontaktu sa prijateljima i porodicom, a možete i pomoći drugima kroz razne dobrotvorne aktivnosti tokom ovog perioda.

Sve u svemu, Ramazan može biti prilika da se posvetite svom fizičkom i mentalnom zdravlju na načine koji su korisni i blagotvorni za vaš život.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Harvard pokazalo je da post može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Kada se odrićemo hrane i pića, tijelo počinje da luči endorfine, hormone koji pomažu u smanjenju stresa i povećanju zadovoljstva.

Post tokom mjeseca Ramazana može pomoći u povećanju samokontrole i samodiscipline.

Kada se uzdržavamo od hrane i pića tokom dana, to zahtijeva određenu volju i odlučnost, što može biti korisno i u drugim oblasima našeg života.

Post tokom mjeseca Ramazana može pomoći u jačanju društvenih veza i zajedništva.

Kada se uzdržavamo od hrane i pića tokom dana, to nas može povezati sa drugim ljudima koji takođe poste.

Mnogi muslimani jedu zajedno sa porodicom i prijateljima u toku iftara, što može biti prilika za druženje i jačanje veza.

Post tokom mjeseca Ramazana može pomoći u jačanju tolerancije i razumijevanja prema drugima.

Kada se uzdržavamo od hrane i pića tokom dana, to nas može podsjetiti na teškoće koje drugi ljudi mogu da imaju i naša sposobnost da se suzdržimo može nas učiniti empatičnijim i tolerantnijim prema drugima.

Post tokom mjeseca Ramazana može pomoći u jačanju osjećaja zahvalnosti.

Kada se uzdržavamo od hrane i pića tokom dana, to nas može podsjetiti na blagodati koje imamo u svom životu i našu sposobnost da izdržimo izazove i teškoće.

To može pomoći u jačanju našeg osjećaja zahvalnosti i sreće.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime