02/05/2024
11.6 C
Novi Pazar

Velike osude na upad izraelske policije u Al-Aksu

Palestinsko rukovodstvo na okupiranoj Zapadnoj obali osudilo je danas upad izraelske policije u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, gde su se u vreme napada molile stotine muslimanskih vernika.

IZVOR:Beta

Zvanična palestinska novinaska agencija Vafa (Wafa) je javila da su desetine vernika povređene.

Policija je šok-bombama rasterivala palestinske mladiće koji su bacali petarde na njih.

Mladići su se zabarikadirali u džamiju u odgovoru na pozive jevrejskih nacionalista na ritualno klanje koze na svetilištu.

Izraelska policija je saopštila da je ušla u bogomolju jer su mladići, navodno, izgrednici i maskirani agitatori doneli petarde, palice i kamenice i zatvorili se u nju, pozivajući na nasilje.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne je upozorio Izrael da takav potez ” prelazi sve crvene linije i dovešće do velike eksplozije”.

Vlada Jordana, zaštitnik džamije, je naoštrije osudila izraelski upad.

U Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji ministarstva spoljnih poslova su takođe osudila, izraelski upad u Al-Aksu.

Napepetost raste stalno otkako je nova ultradesna vlada premijera Benjamina Netanjahua položila zakletvu krajem prošle godine. U njoj dominiraju religiozni i političari unltranacionalisti.

Ove godine se jevrejski i muslimanski praznici, Ramazan i Pasha, poklapaju i desetine vernika muslimana i Jevreja ide na svetilište, gde se i nalazi džamija Al-Aksa.

Foto

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime