06/05/2024
15.2 C
Novi Pazar

AP: Srpska štampa obeležava nekažnjeno ubistvo novinara iz 1999. godine

Nezavisni novinari iz Srbije obeležili su u utorak u Beogradu 24. godišnjicu ubistva istaknutog urednika i novinskog izdavača koji je žestoko kritikovao vlast.

IZVOR:Beta

Slavko Ćuruvija ubijen je iz vatrenog oružja na ulazu u svoju zgradu u Beogradu tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine zbog njenog gušenja separatizma kosovskih Albanaca, piše AP.

Njegovo ubistvo postalo je simbol borbe za slobodnu štampu u toj balkanskoj zemlji koja traži članstvo u Evropskoj uniji, kaže američka agencija.

Nezavisne medijske organizacije, domaće i međunarodne, upozoravaju da se kritički nastrojeni novinari i dalje suočavaju s pretnjama zbog svog rada. Vlada populističkog predsednika Aleksandra Vučića koji je bio ministar informisanja u vreme Ćuruvijine smrti, drži strogu kontrolu nad mejnstrim medijima, ocenjuje AP.

“U opasnosti smo da se ponovi ubistvo novinara ili ozbiljno nasilje”, rekao je na skupu povodom godišnjice Veran Matić koji je na čelu komisije za istraživanje napada na novinare.

Četiri službenika Državne bezbednosti optužena su za planiranje i izvršenje ubistva Ćuruvije, ali konačna presuda nije doneta uprkos nekoliko ponovljenih suđenja i žalbi. Završno ponovljeno suđenje okončano je prošlog meseca, a medijski stručnjaci opisali su predstojeću očekivanu presudu kao raskrsnicu za medijske slobode u Srbiji.

“To bi bila velika pravna prekretnica”, rekao je Džejmi Vajzman, iz Međunarodnog instituta za štampu, ali, “paradoksalno, postoji rizik i da bi to moglo dati srpskim vlastima argument u međunarodnim forumima”.

“Moramo jasno da stavimo do znanja da je ovo (očekivana presuda) samo prvi korak”, dodao je on.

Strane grupe za zaštiitu prava prisustvovale su u utorak okupljanju nezavisnih novinara povodom godišnjice ubistva Ćuruvije i iskazale solidarnost i podršku sa srpskim medijima.

S transparentom “Istina je naša pobeda”, desetine novinara i građana su prošle centrom Beograda, vraćajući se putem kojim je Ćuruvija išao sa svojom partnerkom uoči ubistva.

“Naša poseta je usred niza nedavnih pretnji smrću i pritisaka koji odražavaju širu toksičnu klimu za nezavisno i istraživačko novinarstvo”, saopštila je međunarodna grupa Brzi odgovor za slobodu medija (Media Freedom Rapid Response).

“Alarmantno je da se vodećim novinarima i dalje preti smrću i da se žigošu istim opasnim etiketama ‘izdajnika’ i ‘stranih plaćenika’ koje su korišćene za postavljanje temelja za Ćuruvijino ubistvo”, navodi se u saopštenju te grupe.

Ćuruviju je režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića smatrao državnim neprijateljem – podseća AP.

Državni mediji pod kontrolom Miloševićeve porodice optužili su ga da je “pozvao” NATO da bombarduje Srbiju. Intervencija NATO-a u Srbiji 1999. godine bila je odgovor na Miloševićev krvavi udar na etničke Albance na Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini koja je proglasila nezavisnost 2008. godine – piše AP.

“Uprkos ponovljenim pokušajima Miloševićevog režima da ugasi njegove novine, taj novinar je odbio da bude uplašen i oteran u ćutanje i platio je najvišu cenu za svoju hrabrost”, navodi se u saopštenju grupa Brzi odgovor za slobodu medija.

Dok optužnica u slučaju Ćuruvije formalno ne obuhvata navodne podstrekače koji su naručili ubistvo, Veran Matić je tvrdio da su to Milošević koji je umro u zatvoru u Holandiji 2006. godine, čekajući suđenje za zločine protiv čovečnosti, i njegova supruga Mirjana Marković, koja je umrla 2019.

“Nažalost, huškači više nisu živi”, rekao je on.

Danas se nezavisni novinari u Srbiji suočavaju sa kampanjom zastrašivanja koja počinje od političara, nastavlja se u tabloidima koji su čvrsto pod Vučićevom kontrolom i kulminira pretnjama na društvenim mrežama, optužio je Matić.

Nedavno je istaknuti pisac i voditelj tok šoua, Marko Vidojković, napustio Srbiju suočen s pretnjama, a veliki broj drugih istaknutih novinara prijavio je da su primali poruke mržnje u kojima se preti nasiljem.

U retkom, brzom sudskom ishodu, jedan čovek je osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog pretnji televizijskoj urednici Jeleni Obućini, poznatoj po kritičkim komentarima u Dnevniku TV Nova S, preneli su mediji u utorak.

“Ne mogu a da ne primetim da je trenutak izricanja presude zanimljiv i ohrabrujući, jer je u toku lov na veštice na novinare, a predvode nosioci vlasti”, rekla je Obućina u utorak.

Zvaničnici srpske vlade više puta su negirali bilo kakav pritisak na nevladine medije, knstatuje AP na kraju teksta.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime