19/04/2024
9.9 C
Novi Pazar

Bajramski prijem u BNV-u uz izložbu “Utemeljitelj”

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) organiziralo je tradicionalni bajramski prijem na kojem je predstavljena i izložba “Utemeljitelj”, o osnivaču Novog Pazara Gazi Isa-Begu Ishakoviću, koju BNV priređuje sa Udruženjem za zaštitu kulturne baštine Bosne i Hercegovine Isa-Beg Ishaković i Muzejom Sarajeva.

Gostima se obratio predsjednik izvršnog odbora i doktor književno-historijskih nauka Fuad Baćićanin.

“Mi često govorimo o osnivaču i velikanu našeg grada, ali ko je zapravo bio Gazi Isa-Beg Ishaković? Bio je veliki i cijenjeni vojskovođa, sin Gazi Isaha-Bega. Imao je svoj dvor “Saraj” u Skoplju, ali i gradu Sarajevu po kome je Sarajevo i dobilo ime. Vrlo vjerovatno da je sličan “Saraj” u kojem je boravio imao i u Novom Pazaru, koji je također i osnovao. Gazi Isa-Beg Ishaković je osnovao Novi Pazar, Sarajevo, Šabac, osnovao je i Skoplje. Novi Pazar nažalost nema rodni list o osnivanju ili možda još uvijek nije pronađen ili nije sačuvan”, kazao je Baćićanin.

On je dodao da mu nije namera da na današnji dan govorio o tome, da Novi Pazar nema ulicu svoga osnivača.

“U Novom Pazaru nema džamija Isa-Bega Ishakovića, porušena je. Njegova ostavština uništena je u velikoj mjeri. Tragova o Gazi Isha-Begu Ishakoviću  u Novom Pazaru ima veoma malo. Oni su se uništavali kroz historiju, a naročito u 20. vijeku. Ostavština Isa-Bega Ishakovića je temelj ovog grada.

Kako je dodao, ono čemu se mogu nadati, da se u narednom periodu mnogo toga obnovi, a najrprije da se počne od hamama i tvrđave.

Predsjenica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Misala Pramenković prisutnim zvanicama čestitala je Bajram. Kako je istakla Bajram i okupljanja imaju posebno mjesto u Bošnjačkoj tradiciji.

“Bajram osim tog vjerskog ima i nacionalni odnos, odnosno kulturni identitet kod nas Bošnjaka, a sigurna sam i kod svih ostalih muslimanskih naroda širom svijeta. Kod nas Bošnjaka Bajramu se raduju svi, i malo i staro, a najviše se raduju djeca”, kazala je Pramenovićeva.

Ona se osvrnula i rad BNV u prethodnom periodu.

“Mi u BNV-u možemo biti ponosni na sve ono što smo proteklih mjeseci uradili. Imali smo niz intezivnih aktivnosti, radili smo na jačanju veza u vezivanju BNV sa domaćim i međunarodnim faktorima. Nastojaćemo da i dalje radimo u što jačem intezitetu, jer nam je želja da u potpunosti iskoristimo kapacitete BNV-a kao najvećeg predstavničkog tijela svih Bošnjaka, a sve u cilju unaprijeđenja i ostvarenja prava Bošnjaka u Sandžaku, Republici Srbiji, dijaspori i gdje god imamo ingerencije”, zaključila je predsjednica BNV.

Utemeljitelji, graditelji, vakifi su ljudi koji promoviraju dobro, koji žive dobro i koji iza sebe ostavljaju dobro.

Građani Novog Pazara izložbu “Utemeljitelj” mogu pogledati i narednih 15 dana u prostorijama BNV.

Na prijemu u BNV-u prisustvovao je  potpredsjednik Narodne Skupštine u Vladi Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr Sulejman Ugljanin, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, predstavnici NVO, te brojni gosti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime