18/06/2024
16.5 C
Novi Pazar

Dan planete Zemlje: Zbog ilegalne seče šuma, godišnje se izgubi teritorija veličine Portugala

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je danas, na Dan planete Zemlje, da se godišnje u svetu, zbog ilegalne seče šuma gubi teritorija veličine Portugala, što kao direktnu posledicu ima "još pogubnije klimatske promene i veći procenat gubitka bioraznolikosti".

IZVOR:Beta

Ogranak WWF za Adria region (zemlje bivše Jugoslavije i Albanija) navodi u saopštenju povodom Dana planete Zemlje, da šume “polako odumiru”, uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepen i proglšavanje 30 odsto teritorije planete za zaštićeno područje.

Izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz navela je da Dan planete Zemlje predstavlja priliku da se obrati pažnja na šume i borbu za zdravu planetu, ali da se ne smeju zaboraviti i drugi resursi poput vode i vazduha, koji se uzimaju zdravo za gotovo.

“Korišćenje obnovljivih izvora energije umesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, u ogromnoj meri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa, jer ako nema njih nema ni ukupnog živog sveta, a na kraju ni nas”, kazala je Kalauz.

Ta organizacija je u saopštenju apelovala na sve donosioce odluka, korporacije i građane da zbog ubrzanih klimatskih promena i gubitka biodiverziteta prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije.

“Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta, ali trebalo bi da budemo svesni da nestanak prirode i živog sveta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svetskoj privredi kao i pretnjom po opstanak svih nas”, dodaje se u saopštenju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime