25/04/2024
7.5 C
Novi Pazar

Gimnazijalci iz Novog Pazara najbolji matematičari na Državnom takmičnju

Mehmed Fazlić, Arijan Lakota i Tarik Bojadžić predstavljali su jučer svoju srednju školu Gimnaziju na Državnom takmičenju iz matematike i osvojili druga i treće mjesto.

Učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole Gimnazije iz Novog Pazara, Mehmed Fazlić, Arijan Lakota i Tarik Bojadžić osvojili su jučer na Državnom takmičenju iz matematike, koje se održavalo u Smederevu, druga i treće mjesto.

Ova tri srednjoškolca gaje ljubav prema matematici još iz dana osnovne škole. Na takmičenje su pošli uz profesoricu Selmu Hadžimujović koja ih je sve vrijeme bodrila, a pripremu za ovo takmičenje radili su sa mentorima i svojim profesorima Beširom Jukićem, Zijadom Kamberovićem i Esadom Rebronja.

„Na samom takmičenju bilo je, kao i uvijek, izazovno i teško, nakon takmičenja svakako neizvjesno jer smo čekali rezultate, ali smo na kraju zadovoljni i sretni ostvarenim uspjehom. Pripremu za takmičenje iz matematike jesmo aktivno imali posljednjih nedjelja pred samo takmičenje, međutim za ostvarene rezultate neophodan je aktivan rad, a mi se trudimo da isti imamo kako na časovima tako i van časova“, kazao je Tarik Bojadžić koji je osvojio treće mjesto na takmičenju.

Foto: Privatna arhiva – Državno takmičenje u matematici, Smederevo 2023.

Tarik koji je završna godina Gimnazije već planira da upiše ETF u Beogradu, a od treće godine je dobitnik nacionalne stipendije za nadarenu djecu Srbije.

„Želja mi je da radim na naučnim istraživanjima i imam posao koji će me stalno unaprijeđivati, zato vidim sebe kao inžinjera elektrotehnike“, dodao je Tarik.

Pored Tarika u njegovoj porodici i njegov brat Sulejman je osvojio prvo mjesto na okružnom tamičenju iz Geografije koje se održalo u Kraljevu, te će narednih dana on i Medina Feković koja je osvojila treće mjesto na istom biti predstavnici Novog Pazara na republičkom takmičenju.

Srednjoškolci koji su upravo sada stigli u svoj grad zahvaljuju svima na podršci, posebno svojim porodicama i školi i obećavaju još uspjeha.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime