06/05/2024
15.2 C
Novi Pazar

Jahović: Deset prekršajnih prijava komunalne milicije

Novopazarska komunalna milicija je tokom svog tromesečnog rada napisala deset prekršajnih prijava zbog zagađenja životne sredine, rečeno je danas radiju Sto plus u ovoj službi.

Načelnik komunalne milicije Imer Jahović rekao je u emisiji Zeleni minuti da su se podnete prekršajne prijave odnosile i na fizička ali i pravna lica koja su nepropisnim odlaganjem smeća negativno uticali na životnu sredinu.

“Radi se o nepropisnom odlaganju građevinskog materijala, raznog otpadnog smeća u korita reka, kao i prljanju javnih površina, i za te slučajeve počinioci su odmah sankcionisani. Većina građana reaguje nakon usmenog naređenja i očisti javnu površinu, a ukoliko to ne učini i za to dobija prekršajnu prijavu”, istakao je Jahović.

On podseća da novčana kazna za fizičko lice iznosi 25 hiljada dinara, za preduzetnike 75 hiljada, dok će pravno lice koje zagađuje životnu sredinu morati da plati kaznu od 150 hiljada dinara.

Jahović dodaje da su službenici komunalne milicije nakon preventivnog delovanja u prethodnom periodu, odnedavno počeli i sa represivnim merama za nepropisno parkiranje na javnim površinama.

“Saobraćaj je jedan od velikih problema u gradu i samo opomene i preventivno delovanje nisu nažalost dali velike rezultate. Ubuduće će svi oni koji krše saobraćajna pravila, za nepropisno parkiranje platiti kaznu od pet hiljada dinara koja je na naš zahtev smanjena sa 25 hiljada, dok je kazna za one koji se parkiraju na mesta predviđena za invalide povećana sa hiljadu na 10 hiljada dinara”, rekao je Jahović.

Načelnik napominje da je jako važno da građani prijavljuju komunalne probleme, kao i da saradnja sa njima u velikoj meri može da utiče na njihovo rešavanje.

Novopazarska komunalna milicija trenutno ima 11 članova, a po nalogu načelnika može im biti omogućen i rad i civilu.

Ovlašćenja komunalne milicije su pisanje prekršajnih naloga, zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, prijava krivičnih dela, kao i ustupanje prijave koja nije u njenoj nadležnosti organu čiji je to domen.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime