25/04/2024
8.8 C
Novi Pazar

Večeras “Bruklin i mačke u kontejnerima“

Glumci Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru večeras premijerno izvode predstavu “Bruklin i mačke u kontejnerima“, koja je kamernog tipa.

Premijera počinje u 20 časova, a predstava će biti igrana i sutra, 9. maja, u istom terminu.

Rađena je po tekstu Vide Davidović, a u režiji Jelene Bogavac, koja je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da se predstava bavi socijalnim pitanjima.

„Ovo je žanr kojeg se nisam dugo doticala, kreće se između melodramskog izraza i duboko psiho-realizma, recimo. A to je veoma zahtevno za glumca. Osetivši snagu ovog glumačkog ansambla, uspela sam da dobijem odgovor na svoje pitanje. Angažman ove drame je duboko ljudski:  iz intimističkog prebacuje se na socijano pitanje. Ali mi smo odlučili da igramo klasičnu psihološku dramu i da iz tih jednostavnih malih ljudskih priča izvučemo gotovo starogrčku tragediju. Kompliment za predstavu je taj što je ona veoma komunikativna i obraća se širokom dijapazonu ljudi“, rekla je Bogavac.

Glumci kažu da su se bavili veoma ozbiljnom temom, ali da im nije bilo teško tokom priprema. Ovo je, zapravo, spesifičnost ove predstave.

„Tema kojom smo se bavili odnosi se na psihološko nasilje, a psihološko nasilje je fizički teško. Ove dve teze, koje je teško raditi, u ovom procesu su bile apsolutno lagane. Ali lagane zato što je rediteljka bila pripremljena i znala je šta hoće. Ovo je jedan od procesa u kojima nisi imao sekundu neprijatnosti, koje su inače deo svih normalnih procesa, naročito u pozorištu, poput sukobljavanja mišljenja reditelja, glumaca i ostalo. U ovom procesu se obrađivala teška tema na najlakši mogući način“, objasnio je glumac Rifat Rifatović, dodajući da bi voleo da mu se ponovi ovakvo iskustvo.

On smatra da su oni, kao ekipa, napravili stvarnu umetnost, da se oni u ovom procesu osećaju kao umetnici i to oni koji direktno, konkretno i tačno pričaju o problemima i rešavanju problema, da se bave sobom i da uz to mogu da koriste kao primer drugima. 

„Bilo je lepo biti deo procesa tih mački u kontejnerima i jedne Bruklin, koja je odlučila da ne ostane gde i svi ostali, u jednoj učmaloj sredini, koja im je zagarantovala jednu životnu stazu kojom će oni sigurno da idu, jer oni nisu u stanju da zakoraće u bilo koju drugu. Tako su se formirale dve vrste ljudi: oni koji su odabrali da odu i da urade nešto sa svojim životom i oni koji su odabrali da ostanu i da krive sve ostalo zbog toga što je njima loše“, kazao je Rifatović.

Po rečima direktora Seadetina Mujezinovića ovo pozorište se zalaže da zastupi razne sadržaje, što postižu angažovanjem stručnih osoba.

Ulaznice za oba igranja predstave su rasprodate.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime