27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

Zahtjevi protesta “Sandžak protiv nasilja”

Građani Novog Pazara organizuju protest u petak, 26. maja pod nazivom "Sandžak protiv nasilja" i zahtjevaju najtežu kaznu za, kako navode, svirepog ubicu mladića iz Priboja.

Građani Novog Pazara, nakon ubistva Ervina Ć. u Priboju, organizovat će protest u petak, 26. maja pod nazivom “Sandžak protiv nasilja”.

U saopštenju koje je stiglo medijima od strane organizatora protesta, Inicijative Slobodnih Građana, stoji da se pridružuju zahtjevima sa protesta “Srbija protiv nasilja”, posebno akcentujući smjenu ministra policije, ali navode još šest novih zahtjeva vezanih za slučaj u Priboju.

“Građani Novog Pazara dalje zahtjevaju:

  1. Najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja;
  2. Smjenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj;
  3. Otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriječili ubistvo i nisu spriječili bekstvo ubice;
  4. Otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobjegne;
  5. Javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pjesmama na novi genocid nad Bošnjacima;
  6. Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju”, stoji u saopštenju.

Ispred Inicijative Slobodnih građana, dalje kažu da, sama činjenica da niko od prisutnih policajaca nije spriječio ubistvo te da su policajci pomogli ubici da pređe granicu, nanosi štetu R. Srbiji i ugledu ministarstva policije.

U saopštenju takođe stoji da će, ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva smatrati da je ubistvo Bošnjaka od strane policajca rezultat prestanka funkcionisanja pravne države, tužilaštva i pravosuđa ali i višedecenijskog nekažnjivanja izvršioca gnusnih zločina.

Na kraju dodaju da je država Srbija, država svih građana ali da bi je svi osjećali svojom domovinom, neophodno je da ona svojim odnosom pokaže da je svima majka, a ne nekima majka a drugima maćeha.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime