28/03/2024
15.4 C
Novi Pazar

Žigmanov o ubistvu Ervina Ćelahmetovića: Država mora činiti napore da se ovakvi događaji više nikada ne ponove

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Tomislav Žigmanov, je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) izjavio da su ubistvo Ervina Ćelahmtovića u Priboju snažno osudili kao najneprihvatljivije društveno diskriminaciono djelovanje i da država mora činiti napore da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

IZVOR:behar.tv

“U tom smislu je naše pietetsko suosjećanje žrtve više nego prisutno. Svjesni smo da država mora činiti napore da se u društvu stvari oko tolerancije i međusobnog uvažavanja i stvaranja okvira za sprečavanje svakakvoga oblika diskriminacije što više afirmišu i ovakvi događaji nikada više ne ponavljaju”, rekao je Žigmanov.

On je, nakon susreta sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misalom Pramenković, rekao da rad Vijeća u proteklih šest mjeseci ocjenjuje pozitivno i da očekuje da će svoj rad nastaviti na isti način.

“Zadovoljni smo kada je u pitanju profesionalna posluženost i način na koji odgovaraju i izazove sa kojima se suočavaju. Ovo je bila prilika da vidimo i koji su problemi sa kojima se pripadnici bošnjačke zajednice ovdje u Sandžaku suočavaju, što su očekivanja kada je u pitanju naše ministarstvo, i uopće Vlada Republike Srbije, šta sve treba činiti da bi se dobre pozicije, dobri okviri i perspektive još bolje i na kvalitetan način u partnerskom odnosu realizirale”, izjavio je Žigmanom ističući da će biti posrednici kada je u pitanju artikuliranje interesa Bošnjaka naspram vlasti i institucija u Republici Srbiji.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je kazala da je sa resornim ministrom podijelila stav da je ubistvo u Priboju “posljedica nečijeg nerada, kako institucionalnog tako i nekih narativa kojih, na žalost i dalje imamo u društvu”.

“Obaveza nam je svima da radimo na unaprijeđenju univerzalnih vrijednosti, promatranja različitosti kao bogatstva, a ne kao prijetnje ili određene štete”, poručila je predsjednica BNV.

Ona je posjetu Novom Pazaru, kroz današnje organiziranje društvenog dijaloga i učešće na njemu, kao i Vijeću ocijenila kao konstruktivan odnos od ministra Žigmanova i ministarstva na čijem je čelu.

Tokom susreta zvaničnika BNV-a i ministra Žigmanova analiziran je rad vijeća u prethodnih šest mjeseci, a bilo je riječi da se, u saradnji sa drugim nacionalnim vijećima, uz stvaranje zajedničkog kohezionog okvira i uz razna iskustva rješavaju druga pitanja sa kojima se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime