05/05/2024
20.3 C
Novi Pazar

VKBI: Sudski potvrđena istina da su vlasti Srbije izvršile agresiju na BiH

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu je u konačnoj presudi utvrdio da su zločinci Stanišić i Simatović, kao visoki državni funkcioneri, neposredno provodili udruženi zločinački poduhvat vlasti Srbije koji je imao za cilj uklanjanje nesrpskog stanovništva sa značajnog dijela teritorije Rpublike Bosne i Hercegovine na koju su pretendovali.

IZVOR:VKBI

Time je presuđeno da je izvršena agresija na našu državu i da otpadaju floskule o tzv. građanskom ratu kao i lažni narativi koji su plasirani od strane srbijanskih političkih i akademskih krugova posljednjih 30 godina.

Ova presuda otkriva cijelu istinu i praktično dopunjuje presudu Međunarodnog suda pravde UN-a u predmetu  Bosne i Hercegovine protiv Srbije za počinjeni zločin genocida koja je propustila da utvrdi da je postojala neposredna uključenost vlasti Srbije u vršenje ratnih zločina. Sada je potvrđeno njihovo učešće i u nizu ratnih zločina širom Bosne i Hercegovine – u Bijeljini, u Zvorniku, u Bosanskom Šamcu, u Doboju, u Sanskom Mostu i u Trnovu.

Gotovo trideset godina nakon završetka oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu ovom presudom se kompletira sudska slika Međunarodnog suda pravde, Tribunala u Hagu i domaćih sudova o ovom najtežem periodu u istoriji Bosne i Hercegovine.  Dokazanom istinom kroz ovu presudu pruža se zaslužena, barem djelomična, satisfakcija svim žrtvama ratnih zločina i etničkih progona, kao i svim građanima koji su stradali i patili tokom gotovo četverogodišnje agresije na BiH.

Presude Simatoviću i Stanišiću, uz presude Prliću i ostalima koji su presuđeni za UZP, treba biti temeljni pravni okvir svim političkim subjektima u BiH kao i predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, prije svih OHR-u i ambasadorima država svjedoka dytonskog sporazuma, neophodne unutrašnje reorganizacije Bosne i Hercegovine na njenom EU i NATO putu.

U narednom periodu Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca istrajavat će da se ove presude u društvenom i političkom životu predstavljaju nespornu istinu, na kojoj se može graditi pomirenje i reafirmacija tradicionalnih vrijednosti multietničkog i multikonfesionalnog bosanskohercegovačkog  društva.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime