02/05/2024
19.3 C
Novi Pazar

TS: Građani Novog Pazara nedovoljno uključeni u donošenje odluka

Građani Novog Pazara nedovoljno su uključeni u donošenje odluka, propisa, trošenje novca iz budžeta i javne rasprave lokalne samouprave, pokazuju rezultati istraživanja organizacija Transparentnost Srbija i “Helvetas”.

Novi Pazar je u istraživanju lokalnog indeksa participacije građana (LIPA) dobio ocenu, odnosno, indeks 24,1 što je u rangu “osnovne participacije” i ukupno je ispod proseka, računajući 44 obuhvaćene lokalne samouprave.

Najbolju ocenu, odnosno, indeks 57 Novi Pazar je dobio u oblasti učešća građana u donošenju javnih politika kojom je ispitivano da li lokalna samouprava obaveštava i poziva građane da učestvuju u javnim raspravama, a potom i objavljuje izveštaje sa održanih rasprava.

Indeks 50 Novi Pazar je dobio za učešće građana u sprovođenju odluka i rešavanju potreba, kojom je ocenjivano postojanje mehanizama za prijavu komunalnih problema i kršenje propisa za koje je zadužena lokalna samouprava, kao i za opštu participaciju pri donošenju propisa.

Najnižu ocenu, odnosno, indeks 0 (nula), što znači da građani uopšte nisu uključeni u donošenje odluka, Novi Pazar je dobio u oblastima opšteg budžeta, malih projekata i finansijskih planova mesnih zajednica.

Najbolji indeks, “visok nivo participacije” građana ima Užice, “umereni nivo” 14 lokalnih samouprava, pored Novog Pazara, u grupi “osnovni nivo”, je još 19 gradova i opština, a devet je sa “niskim nivoom” uključenosti građana u donošenje odluka.

Aleksander Grunauer iz organizacije “Helvetas” ocenio je da se indeks participacije građana poslednjih godina poveća što znači da postoji volja i prostor za dalji rad i unapređenje.

“Niska participacija i nezadovoljavajući prosek posledica su neprimenjivanja oruđa i mehanizama za participaciju ali i nepoverenja građana i slabog odziva u situacijama kada se ti mehanizmi primenjuju”, naveo je Grunauer.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je prosečna ocena uključenosti građana u donošenje odluka niska, ali da postoje primeri dobre prakse na koje bi mogli da se ugledaju i republički organi.

“To se naročito odnosi na konsultacije o budžetu, koje, uz brojne manjkavosti, postoje u većini opština. S druge strane, građani Srbije još uvek nemaju mogućnost da na sličan način utiču na budžet i kapitalne projekte države”, poručio je Nenadić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime