20/04/2024
9.1 C
Novi Pazar

Danas peti protest ‘Srbija protiv nasilja’, planirana šetnja i ‘prsten’ oko Predsedništva

Peti protest "Srbija protiv nasilja" biće održan danas u Beogradu od 18 časova ispred Skupštine Srbije, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

IZVOR:Beta

Planirano je da se od zgrade parlamenta pođe u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko Trga Slavija i Ulicom kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Pinoirskog parka, čime će biti napravljen “prsten” oko zgrade Predsedništva.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je građane da na protest ponesu po cvet kojeg će ostaviti kod zgrade Predsedništva.

On je najavio da će sa velike bine koja će biti postavljena ispred parlamenta govoriti “žrtve režima” i javne ličnosti, među kojima i glumica Svetlana Bojković.

Zahtevi protesta su smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, ali naglašavaju da protest nije politički.

Protest je prvobitno bionajavljen za petak, 2. jun, ali je pomeren za subotu, između ostalog jer su pojedine desno orijentisane organizacije u isto vreme najavljivale okupljanje u centru Beograda zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Te organizacije su, u međuvremenu, skup takođe pomerile za subotu i on će u 17 časova početi kod spomenika ruskom caru Nikolaju, a najavljuju da će se potom priključiti protestu “Srbija protiv nasilja”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime