24/04/2024
15.3 C
Novi Pazar

Preporuka za čitanje – „Prorok“ – Halil Džubran

Uz Dželaludina Rumija, Halil Džubran je najomiljeniji svjetski pjesnik. Za njega se kaže da je postigao slavu i uspjeh na obje strane Atlanskog okeana, a o tome govore i brojni prijevodi njegovih djela na gotovo sve svjetske jezike. Mi vam preporučujemo jednu od najvoljenijih knjiga 20. stoljeća – zbirku pjesama u prozi – „Prorok“.

Halila Džubrana su životni putevi iz rodnog Libana odveli u Ameriku, gdje je i proveo najveći dio svog života. Pisanje na engleskom jeziku je zasigurno njegova djela učinilo bliskijim za zapadni svijet, ali je Džubran u taj svijet donio mnogo istočne duhovnosti i mudrosti.

Posebno je dotakao srca ljudi kada je objavio zbirku pjesama u prozi  „Prorok“. To je knjiga koja je veoma prijatna i pitka za čitanje, sažetih i jezgrovitih, ali odsječnih misli o univezalnim istinama koje svi mi duboko u našim dušama poznajemo.

Učitelja grada Orfalisa čeka lađa i on zauvijek odlazi na svoje rodno ostrvo, ali prije odlaska on ostavlja nešto od svoje mudrosti. Okupljeni oko njega posljednji put, građani Orfalisa pitaju svog učitelja o osnovnim životnim pitanjima. Odgovori koje dobijaju predstavljaju uputsva za život i za postizanje osjećaja jedinstva sa cijelim svijetom, jer nas jedino taj osjećaj nagoni da razumijemo univerzalni tok stvari, te da se tom toku i priključimo.

Samo spoznajom Jedinstva možemo biti u saglasju sa svime što nas okružuje, čuti i oslušnuti svakog čovjeka, životinju ili biljku i uvidjeti savršenu harmoniju kojom čitav univerzum beskrajno teče. Tome nas uči „Prorok“.

Danas je popularno mišljenje da „Prorok“ nije religijska, već psihološka knjiga. Međutim, svako ko poznaje religije i kontinuitet među njima, može u ovoj knjizi prepoznati ono čemu nas one uče, a to su jednostavna rješenja za svakodnevne probleme. Ali, „do jednostavnosti se treba uzdići“, jer upravo ta jednostavna rješenja zahtijevaju mnogo mudrosti.

Izdvojit ću nekoliko citata iz zbirke:

O davanju

…Često kažete, “Hoću da dam, ali samo onome koji zaslužuje.” Drveće u vašem voćnjaku tako ne kaže, niti stada na vašim pašnjacima. Oni daju da bi živjeli, jer uskratiti znači umrijeti. Onaj koji je vrijedan da dočekuje jutra i noći, vrijedan je svega što od vas dolazi.

O Radosti i Tuzi

Neki od vas kažu “Radost je bolja nego tuga”, a drugi kažu “Ne, tuga je bolja”. Ali ja vam kažem da su nerazdvojne. Dolaze zajedno, i kada jedna sjedi za vašim stolom, druga spava u vašem krevetu.

Sigurna sam da je „Prorok“ nešto drugačije od svega što ste dosad čitali i kada se jednom upoznate sa ovom knjigom uvijek ćete joj se vraćati. Zašto se ne biste baš ove nedjelje prepustili tom iskustvu?

Vrijeme ističe, a toliko je dobrih knjiga koje treba pročitati… Požurite!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime