04/05/2024
10.6 C
Novi Pazar

Poverenik: Organi vlasti u Novom Pazaru prilično otvoreni

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je danas da su organi vlasti u Novom Pazaru "prilično otvoreni" u sprovođenju zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

On je na konferenciji za medije kazao da postoje lokalne jedinice u kojima je kršenje pomenutih zakona izraženo, ali da Novi Pazar “nije među njima”.

“Možda je bilo sporadičnih. Ukoliko se desi da građani Novog Pazara osete da se podaci ne čuvaju na način na koji bi trebalo da se štite i da im se ne odgovara na zahteve, tu je Poverenik. Neka nam napišu pritužbu i mi ćemo reagovati”, rekao je Marinović.

Marinović je kazao da su postojale indicije da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prekršen na konferenciji za medija MUP-a, kada su prikazani spiskovi dece koje je sačinio ubica u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ali i kasnije kada je “neko iskoristio tu konferenciju da zumira snimak i pusti ga na društvenim mrežama”.

“Naravno da su to uradili pojedini predstavnici medija, a Poverenik u toj sferi nema nadležnost”, kazao je Marinović.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić kazao je da se lokalna samouprava poslednjih godina trudi da podatke maksimalno izloži javnosti u skladu sa zakonom.

“Kada su u pitanju ove teme, imamo prilično dobre rezultate. Imamo veliki broj Zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ali se to sve završava u zakonskom roku. Mislim da smo od strane kancelarije poverenika prepoznati kao neko ko poštuje sve propise”, naveo je Divanefendić.

Poverenik Milan Marinović zajedno sa rukovaocima podataka o ličnosti, predstavnicima organizacija civilnog društva i medija danas je u Domu omladine prisustvovao je panel diskusiji na temu praćenja sporovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

TAGOVI

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime