02/05/2024
11.6 C
Novi Pazar

Nadija Rebronja promovisala knjigu “88” u Konjicu

Večeras je u rodnoj kući Zulfikra Zuke Džumhura, u sklopu manifestacije “Konjičko kulturno ljeto” Narodnog univerziteta Konjic, promovisana knjiga “88“ autorice Nadije Rebronje, pjesnikinje i esejistkinje.

Promotor knjige prof. dr. Almir Bašović je rekao da je ovo zanimljiva knjiga, koja se oslanja na svoju široku lektiru i koja ne bježi od ideje da knjige “rađaju” nove knjige.

Tu možemo prepoznati gotovo do paradoksa doveden jedan postupak koji je veliki aregntinski pisac Horhe Luis Borhes iskazao riječima da nikada nije znao čemu služi pisanje debelih knjiga, da je on uvijek volio zamisliti da su one već napisane i da on piše o njima. Nadija Rebronja u osamdeset osam fragmenata nudi jednu vrstu sažetka sudbine, karaktera ili egzistencijalne situacije i u svega nekoliko rečenica gradi jedan veliki svijet. Knjiga je zanimljiva i po tome što je pisana sa jasnim aluzijama na muziku kao umjetnost. Osamdeset osam fragmenata je osamdeset osam klavirskih dirki i upozoravaju na to da je muzika možda posljednja sačuvala vezu sa mitom. To je knjiga koja zapravo preeko jedne vrste dječije svijesti pokušava komunicirati sa velikim idejama, pomalo infantilniom pogledom vidjeti jednu vrstu svijeta koji nestaje, koji se raspada” – izjavio je professor Bašović.

Promotorica knjige bila je i prof.dr. Dijana Hadžizukić, koja je istaknula da je autorica u knjizi “88” utkala sve svoje znaje, i pjesničko i internacionalno, jer poznaje mnogo jezika, kao i književno teorijsko.

Nadija Rebronja, profesorica književnosti, u svojoj novoj knjizi je objavila kratke zapise, koji su poetizirana proza, u kojima ona razmišlja o različitim aspektima života, Tu su sjećanja na neka tragična iskustva sa našeg prostora, spaljivanje biblioteke, na pretrese po kućama, na probušene školske table od gelera granata, a pri tome, kako ona kaže, svaki put se u svijetu dešava negdje nešto loše. Dakle, nisu granate bile samo ovdje, niti je spaljivanje bilo samo ovdje, nego to je nešto što uvijek postoji na nekom dijelu naše planete. Osim tih zapisa, ona je napisala i niz lirskih proza, koje intertekstualno razgovaraju sa različitim velikim svjetskim autorima, kao što je Borhes, a također, bavila se i pitanjem žene, ljubavi i sve to uobličila u jednu sjajnu poetsku knjigu” – istaknula je profesorica Hadžizukić.

Autorica Nadija Rebronja je kazala da je promocija bila izuzetno prijatna i da je bila oduševljena posjećenošću publike iz Konjica, te da sretna što je promocija održana u rodnoj kući Zuke Džumhura, koji je ne samo jedan od najznačajnijih južnoslovenskih autora, već za autoricu, neko ko je izuzetno bitan, od kojeg je književno učila.

“Knjiga “88” je poigravanje muzikom, sinkretički spoj između klavirske melodije i poetsko proznog teksta, i prije svega ima ideju da preispituje prostore umjetničke slobode, da pomjera granice forme, žanra, granice između poezije i proze, i generalno da preispituje koliko je savremeni čovjek zaista slobodan u nekom trenutku u kojem živimo, koliko je bio ikada slobodan kroz tok istorije” – poručila je autorica Rebronja.

Nadija Rebronja (1982) je pjesnikinja i esejistkinja. Doktorirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predaje književnost kao univerzitetski docent. Njena poezija je prevođena na engleski, španski, italijanski, francuski, nemački, poljski, turski, persijski, makedonski, albanski i slovenački jezik. Kao naučnik-istraživač boravila je na Univerzitetu u Beču (2009) i Univerzitetu u Granadi (2010—2011). Kao predavač književnosti održala je nekoliko gostujućih predavanja na univerzitetima u Panami na španskom jeziku. Govori engleski, španski i turski, služi se ruskim i poznaje arapski jezik. Školovala se, duže ili kraće živjela u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Granadi, Beču, Istanbulu, Buenos Airesu. Ne vjeruje u adrese ni mjesta boravka. Po svom izboru najveći dio vremena provodi na relaciji Državni univerzitet u Novom Pazaru-Granada-Sarajevo.

Foto: radiokonjic.ba

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime