05/05/2024
13.6 C
Novi Pazar

Do 5,500 evra subvencija za izolaciju kuća na Kosovu

Stručnjak za komunikacije u Kosovskom fondu za energetsku efikasnost Filojeta (Fillojeta) Konjuhi, pokazala je kako građani mogu imati koristi od izolacije doma, zamene spoljnih vrata i prozora, kao i izolacije krova.

Pozvana u ponedeljak u emisiju „SOT“ na KTV, Konjuhi je rekla da je ovaj fond prošle nedelje raspisao javni poziv za subvencionisanje građana povodom efikasnih mera koje sprovode u svojim domovima.

„Prošle nedelje je otvoren javni poziv na osnovu kojeg će građani biti subvencionisani za efikasne mere koje sprovode u svojim domovima, reč je o 45-50 odsto iznosa sa maksimalnim limitom od 5,500 evra. Građani će kroz ovu subvenciju moći da izvrše izolaciju doma, zamenu spoljnih vrata i prozora, izolaciju krova. Pre svega, pozivam građane da pročitaju javni poziv, gde su detaljno opisane sve faze, počev od uslova prijave, načina prijave, uslova selekcije i celog procesa do dobijanja novca“, rekla je ona.

Kao drugi korak, ona je rekla da treba ući na sajt e-Kosova da bi se videlo da li ispunjavaju osnovni kriterijum potrošnje najmanje 250 kilovata mesečno.

„Ovaj uslov je nametnut jer ima samo 2,000 kuća, a budžet je 10 miliona evra, ciljamo na one kuće koje su useljive i imaju veliku potrošnju struje. Zatim treba pozvati i energetskog revizora koji će se pobrinuti da izvrši merenja i proveri da li su kući potrebne ove mere i nakon dobijanja izveštaja, može da se počne sa primenom na e-Kosova„, rekla je ona.

Konjuhi je saopštila da građani sami plaćaju revizora, ali kada dobiju subvenciju, dobijaju iznos od 150 evra za izveštaj koji su priložili prilikom prijave.

Očekuje se da će prijava biti otvorena do 25. septembra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime