27/04/2024
18.8 C
Novi Pazar

Nastavak istraživanja u Postijenju: Pronađeno 46 grobova iz osmanskog perioda

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za izbor kompanije koja će izvršiti zemljane radove za potrebe nastavka arheoloških istraživanja Latinske crkve u novopazarskom naselju Postenje.

Za potrebe istraživanja neophodno je angažovanje fizičkih radnika koji će, tokom 20 dana, alatom vršiti ručni iskop zemlje, uz konstantan nadzor arheologa, kao i upotrebu mehanizacije koja će ukloniti deblje slojeve zemljišta ispod kojih je moguće postojanje “kulturnih slojeva”.

Tokom arheoloških istraživanja, sprovedenih pre nekoliko meseci, otkriveno je 46 grobova iz osmanskog i perioda srednjeg veka, fragmenti praistorijske keramike kao i predmeti iz rimskog i vizantijskog doba.

Arheolog Muzeja “Ras” Vladan Vidosavljević kazao je da otkriveni grobovi datiraju iz period od XII do XVII veka, a da su fragmenti keramike iz bakarnog doba.

“Pronađena su i dva rimska spomenika, nekoliko rimskih novčića, dugmad od bronze i srebra, kao i jedan vizantijski ključ, što ukazuje da se i u vremenu vizantije nešto dešavalo na ovom tlu, ali teško možemo da utvrdimo i o čemu se radi”, naveo je Vidosavljević.

Lokalitet Latinska crkva udaljen je oko 400 metara severno od Petrove crkve, a krajem septembra prošle godine je devastiran građevinskim radovima.

Ostaci crkve, za koju se pretpostavlja da potiče iz XIV veka, uz srednjovekovno groblje otkriveni su 1982. godine. Lokalitet je proglašen spomenikom kulture i o njemu je brinuo Zavod za zaštitu spomenika kulture.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime