08/05/2024
20.4 C
Novi Pazar

Festival “Dan zauvek“ oduševio novopazarsku publiku

Novopazarska publika i ljubitelji rok i džez muzike uživali su sinoć u dva i po sata kvalitenog programa desetog Muzičkog festivala ”Dan zauvek“, koji je organizovan u čast preminulih muzičara, ali i podrške mladim bendovima iz Novog Pazara, Raške i Kosovske Mitrovice.

Sa autorskom muzikom najprije su nastupili članovi “Vesko tribute benda”, ovog puta pod nazivom “Hrabri i nerealni”.  

Gitarsita i frontmen ove grupe iz Raške Milojko Milićević rekao je za portal Free media da je dobro što postoji ovakav festival memorijalnog karaktera, jer predstavlja način da publika pamti muzičare koji više nisu među živima i sve one koji su dali doprinos muzici. 

Kao vid podsjećanja na preminulog  novopazarskog umjetnika i muzičara Fikreta Hajdinovića članovi benda “Nerealni i hrabri“ izveli su kompoziciju pod nazivom “Mejt“, a koju je on nekada komponovao.

Specifično izvođenje i svojevrsna obrada ove legendarne numere nije ostavila ravnodušnim prisutne u novopazarskoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra.

„To je pjesma Refika Ličine, a muziku za tu pjesmu je komponovao Fikret Hajdinović, Fiće. Inače tu numeru je godinama izvodio bend ‘Sigma’, međutim, ja sam je doživio na svoj način, pa sam je i na drugačiji način izveo. Pjesma je zaista fantastična, a za mene to nije samo muzika, već jedna slika koja mnogo toga objašnjava. Odmah nakon mog nastupa istu pjesmu su, u originalu, izveli člsnovi grupe ‘Sigma’, jer je to numera koja nosi ogromnu energiju sa sobom i koja može na više načina da bude doživljena“, kaže Milićević.

Pod nazivom “Sigma i prijatelji“ nastupili su stalni članovi ove grupe iz Novog Pazara, Tigrin Kačar i Amer Kalić, kao i njihovi dugogodišnji prijatelji Rifat Rifatović i Vlade Profilović, inače članovi benda “Gospođo, bate“.

Glavni vokal Rifat Rifatović kaže za naš portal da ima poseban osjećaj kada izvodi pjesme grupe “Sigma” i nastupa sa numerama koje je slušao u djetinjstvu, a koje su starije i od njega samog.  

„Ove numere sam volio i one su sigurno negdje u malom mozgu dok pravim autorsku muziku za bend ‘Gospođo, bate’“, kaže Rifatović.

On smatra da Novom Pazaru fali više ovakvih događaja, te da publici nedostaju rok bendovi, rok muzika i sve vrijednosti koje rok, džez i bluz nose sa sobom.

„Muzika vazda promoviše neke vrijednosti zbog čega i jeste jedna od velikih umjetnosti. Ona utiče na psihu i na fizičko stanje. I sam moto ovog festivala ‘Za one koji više nisu sa nama, zbog onih koji dolaze za nama’, govori koliko je on važan. To je formula koja je rodila festival prije 10 godina, a siguran sam, održaće ovu manifestaciju i u narednom periodu“, kaže Rifatović.

On je za portal Free media napravio osvrt na stanje u društvu kada je u pitanju rok muzika u gradu, istakavši da trenutno ne postoji garažni rok bend u Novom Pazaru.

„Postoje mladi muzičari koji se  bave nekim drugim žanrovima zbog stanja u društvu. Rokenrol sigurno nije žanr muzike koji može da obezbjedi preživljavanje onima koji zarađuju baveći se muzikom. Rok je danas ostao na ljudima koji sviraju ovu vrstu muzike preko 50 godina. Najmlađi bend je “Gospođo, bate“, koji od perioda pandemije korona virusa pa do sada nije imao nastupe, ali je divno da još uvijek postoji i samo je pitanje momenta kada će se članovi okupiti i početi sa nastupima. Nekako je u Novom Pazaru uvijek bilo, ako ništa drugo, onda gimnazijskih bendova, a sada nema ni njih. Zašto je tako, praviću se da ne znam“, rekao je Rifatović.

Pažnju publike i poseban aplauz osvojili su gosti iz Kosovske Mitrovice, članovi benda Pere Rakića, koji su nastupili sa svojevrsnom mješavinom bluza, roka i džeza. 

Kraljevima bluz i rok solaža pridužio se na sceni virtouz na klaviru, mladi Novopazarac Adem Mehmedović.

„Svim članovima orkerestra bilo je veoma drago što su svirali sa Ademom. On je veoma školovan, ima iskustva i osjeća muziku. Iako nijednom nismo ranije probali, noćas smo se uklopili kao da sviramo zajedno 100 godina, jer muzika je čista emocija i u roku i u bluzu. Nema laži, nema prevare “, rekao je čuveni džezer iz Kosovske Mitrovice Petar Rakić.

On kaže da je ovaj festival na neki način ujedinio rok muzičare Novog Pazara, Raške i Kosovske Mitrovice.

„Jedna od ideja jeste da bendeve povežemo i na sličan način uključimo u džez festival, koji se održava u Mitrovici“, kazao je on.

Adem je tek stigao sa proputovaja i turneje po Evropi, oduševljen je festivalom i kako je sve ispalo bez ijedne probe.

„Ja sviram miks svega što volim. I oni kada sviraju donesu svoje žanrove, tako da na kraju ispedne jedna zajednička muzička planeta puna šarenila“, rekao nam je ovaj talentovani mladić.

Festival je prvi put održan u Novom Pazaru, a nastao je 2009. godine, kao memorijalni koncert rok i džez muzike u znak sećanja na preminulog Veselina Veska Gacaferija iz Raške.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime