21/09/2023
19.7 C
Novi Pazar

U septembru prijave za subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele

Ministarstvo rudarstva i energetike očekuje da već u septembru budu raspisani konkursi za prijavljivanje domaćinstava za subvencije za povećanje energetske efikasnosti i instaliranje solarnih panela i kolektora.

Subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele i kolektore biće dostupne u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Prijave će biti moguće tokom cele godine, a subvencije se kreću od 50 do 65 odsto investicije koju građani nameravaju da sprovedu.

Opštine i gradovi su od Ministarstva sredinom jula dobili 978,3 miliona dinara, a sami su obezbedili 813,7 miliona dinara, pa će građani imati na raspolaganju 1,79 milijardi dinara. Pre konkursa za domaćinstva, samouprave moraju da izaberu izvođače radova.

Prijave će trajati tokom cele godine

Maja Vukadinović, posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike, rekla je za RTS da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, ali ne i u vikendicama, dok će prijave trajati tokom cele godine.

Procedura za prijavljivanje građana je, kako je dodala, jednostavna i nema promena u odnosu na prethodne godine. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju.

„Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i Ministarstvo“, poručila je Vukadinović.

Podnosioci prijave mogu biti i oni koiji nisu vlasnici objekta, ali potrebna im je pisana saglasnost vlasnika. Jedan od sulova je i da je potrošnja struje za prethodni mesec bila veća od 30 kilovat-sati, što se dokazuje računom.

Subvencije i do 65 odsto

Građani mogu da dobiju subvencije za zamenu stolarije, izolaciju krovova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela i toplotnih pumpi. Novina je da može da se konkuriše za više mera, pa u tom slučaju subvencija može da bude do 65 odsto.

Ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto, rekla je Vukadinović.

Vukadinović: Samo tri opštine u Beogradu ne odobravaju subvencije

Ona je podsetila da Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac, ali da su obećale da će se prijaviti na narednom konkursu.

Govoreći o žalbama, Maja Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo.

Inače, na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana. Novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstva, oko 50.000 domaćinstava trebalo da dobije subvencije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime