02/05/2024
15.3 C
Novi Pazar

Kreni-Promeni traži besplatne udžbenike za osnovce, peticiju potpisalo 30.000 građana

Pokret Kreni-Promeni odgovorio je danas na konstataciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "ne postoji ništa besplatno" i da sve to na kraju uvek plate građani, što je rekao povodom inicijative za besplatne udžebenike za sve osnovce u Srbiji.

IZVOR:Beta

Pokret je saopštio da građani pored besplatnih udžbenika, koji nisu dostupni svoj deci, plaćaju i političare.

“Potpuno je tačno da sve što se uradi javnim novcem plaćaju građani. Plaćaju građani i kada se izgradi put i kada se podele pare narodu pred izbore, ali plaćaju građani i političare”, piše u saopštenju Kreni-Promeni.

Pokret je naveo da su besplatni udžbenici već postali standard u mnogim zemljama, čak i u zemljama regiona.

“Koncept besplatnih udžbenika postoji već u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Ako se već ističe da smo ekonomski lideri u regionu, onda moramo biti lideri i kada ulažemo u obrazovanje mladih, a ne samo kada govorimo o političkoj korupciji”, porušio je Pokret.

Peticiju za besplatne udžbenike koju je Pokret Kreni-Promeni pokrenuo na svom sajtu, prvog dana je potpisalo više od 30.000 građana što je, po Ustavu Srbije, dovoljno da se putem narodne inicijative predloži zakon.

“Mislimo da je ovo bitno pitanje i očekujemo da čujemo pre svega stav Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović, ali i ministra finansija Siniše Malog. Naredne nedelje predaćemo potpise i očekujemo da vidimo koji je odgovor, a onda ćemo izaći i sa konkretnim modelima rešavanja ovog pitanja, kao i s narednim koracima” za to, zaključo je Pokret Kreni-Promeni.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime