04/05/2024
16.5 C
Novi Pazar

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika

Sud Bosne i Hercegvoine potvrdio je danas uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića, potvrđeno je za etto.ba.

IZVOR:etto.ba

Dodik i Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. augusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Podsjećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Međutim, Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku RS”.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu prije 20 dana, a Milorad Dodik je nakon toga podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.

Sada ga očekuje sudski proces. Prije toga, čeka ga izjašnjenje o krivnji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime