01/05/2024
18.8 C
Novi Pazar

Kosovo: Otvoren 15. Međunarodni filmski festival PriFest

Premijerom kosovskog filma “Toka mbrenda nesh” režisera Fisnika Maxille, sinoć je otvoreno 15. izdanje Međunarodnog filmskog festivala PriFest, javlja Anadolu.

IZVOR:behar.tv

Brojni filmski radnici i ljubitelji filma dočekani su sa crvenim tepihom ispred kina ‘Armata’ u kome će tokom sedam dana biti prikazan 21 film i svi će imati kosovsku premijeru.

Direktor PriFesta Fatos Berisha kaže da je tradicionalno glavna kategorija “Balkanski film” u okviru koje se ove godine takmiči pet filmova.

“Balkanski filmovi su naša glavna kategorija, dugometražni filmovi, a otvaramo je kosovskim filmom. Nastavljamo sa filmom iz Crne Gore ‘Sirin’ koji je upravo imao svetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, pa sa bugarskim filmom “Blaga’s Lessons’, jedan izuzetan film koji je imao premijeru na Berlinskom festivalu. Sledi hrvatski film ‘Escord’ režisera Nole, koji je nedavno preminuo i završavamo filmom iz Albanije ‘Nje filxhan kafe’”, kaže Berisha za Anadolu.

Berisha navodi da je prošle godine u fokusu festivala bila Ukrajina, dok će ove godine biti država Izrael, nakon što su ove godine Kosovo i Izrael potpisali bilateralni sporazum o filmskoj kooprodukciji. On dodaje da će na festivalu učestvovati veliki broj izraelskih kinematografa, biće prikazani izraelski filmovi i održaće se radionice.

Na festivalu će biti prikazani i kratki i srednjemetražni filmovi, kao i specijalne projekcije, uz panel diskusije o prikazanim filmovima i radu kinematografa.

PriFest se završava u nedelju 17. septembra proglašenjem pobednika. PriFest podržava Kinematografski centar Kosova, uz podršku lokalne filmske industrije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime