09/05/2024
16 C
Novi Pazar

Menjamo Novi Pazar: Aktivizmom mladih do pozitivnih ekoloških promena

Nevladina organizacija “Menjamo Novi Pazar” jedan je od retkih primera srednjoškolskog aktivizma u gradu usmerenog na ekološko buđenje mladih.

Čelnici ove organizacije civilnog društva (OCD) kažu za portal Free media da su se udružili više iz bunta zbog nemogućnosti da se bilo kome od nadležnih obrate za mnogobrojne ekološke probleme u gradu, a potom i iz ljubavi prema promeni.

Na vodećim pozicijama su učenici treće i četvrte godine novopazarske Gimnazije Alija Madžović i Tarik Durović.

Šira javnost za njih je čula prošle nedelje, kada su organizovali Ekološki festival u Novom Pazaru, na kojem su osim velikog broja mladih, učestvovali ambasadori EU i nekoliko država, ministri i funkcioneri lokalne samouprave.

„Neformalno postojimo od 2019. godine. Prvo je postojala grupa ‘Petkom za budućnost’, a onda se pojavila i ‘Greta Tunberg’. Reke u gradu počele su da menjaju boju iz bele u crvenu, tako da smo mi odlučili da napravimo stranicu na instagramu i da pišemo o tome“, ispričao je Alija za naš portal početke njihovog organizovanja.

Ističe da mladi na putu od kuće do škole vide mnogo toga lošeg u ovom gradu što bi promenili.

„Smetaju nam buka i gužva, smeće na ulicama, parkirana vozila na trotoarima, zagađen vazduh… Narednih meseci ćemo videti koliko toga još ovde treba da se menja. Udruženje je u početku bilo naš bunt, jer smo se našli u situaciji da moramo da pišemo na Instagramu, jer nemamo nikome da se obratimo“, iskren je Alija.

Kako kaže, tekstove usmerene mladima uglavnom objavljuju na instagram stranici, gde ih i pozivaju da učesvuju u aktivizmu, poput prošlogodišnjeg protesta u Muru.

„Bili smo aktivni u pisanju tekstova, alarmiranju građana i informisanju mladih. Učestvovali smo na protestima u Muru i povodom izlivanja mazuta u centru grada. Nikada nismo bili organizatori, ali smo uvek tu da podržimo one koji organizuju proteste“, kazao je Alija.

Njegov saradnik Tarik tvrdi da je cilj organizacije da ohrabre i probude vršnjake u ovoj sredini.

„Trudimo se da nešto promenimo, da iza nas ostanu dobra dela. Mislimo da je to najvažnije, a u ovu priču nismo ušli da bi zaradili pare ili na neki način stekli slavu, nama to nije važno. Bitno je da pokrenemo nešto, kako bi i drugi krenuli tim putem, da se bude i vide da nešto mora da se promeni“, rekao je Tarik za naš portal.

Obojica veruju da oni koji imaju moć u svojim rukama treba više da rade, a manje da pričaju.

Ove godine, kako kažu, već su konkursali na nekoliko javnih poziva za ozelenjavanje površina, postavljanje kanti i kontejnera u delovima grada gde ih nema.

Na pitanje o budućnosti ove organizacije, Alija i Tarik ističu plan proširenja grupe i stvaranje odbora, kao i realizaciju brojnih ideja čiji je cilj bolji i lepši Novi Pazar.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime