05/05/2024
9.2 C
Novi Pazar

Ugljanin: SDA podržava i ima blagu podršku opozicije

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta partija dugo podržava demokratske snage u Srbiji, iako ni opoziciji nije lako da opstane u nedemokratskom društvu

Na novinarsko pitanje da li je bilo pregovora sa strankama opozicije koje su nedavno potpisale „Dogovor za pobedu“, Ugljanin je odgovorio da SDA pruža podršku demokratskim snagama u Srbiji, i od nje (opozicije) dobija blagu podršku.

„Ali, ovde se radi o tome da Srbiju treba da prizna međunarodna zajednica, a ne srpska opozicija. Poznato je da međunarodna zajednica već trideset godina toleriše državni teror nad Bošnjacima, Albancima i drugim neistomišljenicima u Srbiji“, rekao je Ugljanin.

On je ponovio da evropski predstavnici “favorizuju velikosrpsku politiku” i da su svojevremeno vodili razgovore sa vanparlamentarnom srpskom opozicijom, koja nije učestvovala na izborima.

„Četiri godine su SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševske doline bile jedina opozicija u Skupštini Srbije, i nas su tada ignorisali a razgovori su se vodili sa srpskom opozicijom koja nije učestvovala na izborima. Onda se pitamo da li međunarodni posrednici u Srbiji zastupaju interese evropskog parlamenta ili nekih drugih organizacija koje vode politiku islamofobije i nagrađuju one koji rade protiv Bošnjaka“, dodao je Ugljanin.

On je početkom godine izjavio da SDA podržava francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, ali da bi u nastavak dijaloga trebalo uvrstiti i temu statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji ali je, kako je sam rekao, dobio negativan odgovor od specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Ugljanin je konferenciju za novinare u Novom Pazaru zakazao na temu normalizacija odnosa Kosova i Srbije u okviru Briselskog sporazuma, ali nije želeo da komentariše i tragične događaje na Kosovu prethodnih dana.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime