04/05/2024
9.9 C
Novi Pazar

Šef delegacije EU u Srbiji pozdravio odluku Srpske liste o izborima na Kosovu

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) izjavio je da je odluka Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu pozitivan korak i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu.

„Moramo se vratiti političkom rešenju. Danas smo videli da je Srpska lista odlučila da izađe na lokalne izbore što je još jedan pozitivan korak i moramo nastaviti u ovom smeru“ izjavio je Žofre 13. oktobra tokom Beogradske bezbednosne konferencije.

Žofre je ponovio da je za članstvo Srbije u EU jedan od ključnih uslova normalizacija odnosa sa Kosovom i da od početka određuje brzinu njenog pristupanja.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je 13. oktobra izjavio da je ova najveća partija Srba sa Kosova, koja ima podršku Beograda, spremna da učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na Severu Kosova.

On je naveo da je takva odluka doneta u konsultaciji i saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Portparol kosovske vlade, Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu), rekao je za Radio Slobodna Evropa da je obezbeđen zakonski okvir za održavanje izbora.

„Vlast ne raspisuje i ne organizuje izbore. Mi ih, međutim, podržavamo. Smatramo da je izuzetno važno da naredna izborna kampanja bude otvorena i fer, a da izbori budu slobodni i demokratski. Učešće kosovskih Srba je od ključnog značaja“, rekao je on.

On je rekao i da je paravojni napad 24. septembra, koji je predvodio bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, još jednom podsetio na vitalni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na Kosovu.

Održavanje vanrednih lokalnih izbora na Severu Kosova je ranije dogovoreno u okviru deeskalacije situacije u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu.

Izbore su, nakon tenzija krajem maja, zatražile zapadne zemlje i Evropska unija.

Trenutno su u opštinama na severu albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu.

Kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade došlo je do eskalacije nasilja. Lokalni Srbi su se 29. maja u Zvečanu sukobili sa pripadnicima vojne misije NATO-a.

U međuvremenu je zvanična Priština pristala da organizuje nove izbore i izradila uputstvo na osnovu kojeg građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike uz potpis 20 odsto birača u jednoj opštini.

Zapadne zemlje i EU su od Beograda zatražile da obezbedi bezuslovno učešće Srba na izborima u opštinama na Severu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime