02/05/2024
15.3 C
Novi Pazar

Vazduh u Novom Pazaru prošle godine u vrhu crvene zone

Vazduh u Novom Pazar, sudeći po prisustvu suspendovanih PM 2,5 čestica, bio je prošle godine najzagađeniji u Srbiji, pokazuje Godišnji Izveštaj o njegovom stanju kvaliteta.

Izveštaj koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, a u koji je portal Free media imao uvid, pokazuje da je u Novom Pazaru zabeleženo rekordno prkoračenje od čak 43 mikrograma tih čestica po kubnom metru, uveliko premašujući dozvoljenih 25 mikrograma.

Prisustvo ovih čestica predstavljaja prašinu manju od 2,5 mikrograma, koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala.Vazduh u Novom Pazaru zauzeo je i treće mesto na listi gradova po prisustvu PM 10 čestica, čiji su glavni izvori grejanje, saobraćaj i industrija.

U ovom gradu čak 135 dana prethodne godine probijene su dnevne granične vrednosti od 50 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru, što je daleko od dozvoljenih 35 dana.

Brojna Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme.

Veće koncentracije i dugotrajna izloženost mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, pojavu srčanog ili moždanog udara, kancera, pa i preranu smrti.

Osim Novog Pazara, na listi najzagađenijh gradova u Srbiji nalaze se Užice, Valjevo, Pančevo, Smederevo, Pirot, Beograd, Kraljevo, Čačak, Kosjerić, Subotica i Niš.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime