19/05/2024
14.3 C
Novi Pazar

Bliski istok je na ivici ponora dok svijet gubi svoju humanost

Bliski istok je na "ivici ponora" uzrokovanog ratom između Izraela i Hamasa, rekao je šef agencije UN-a Philippe Lazzarini za BBC. Generalni komesar UN-ove humanitarne agencije UNRWA rekao je da bi se nasilje moglo preliti širom regiona i upozorio je na tešku situaciju za civile unutar Gaze, ponovo pozivajući na otvaranje koridora za humanitarnu pomoć. Lazzarini je rekao da se plaši da "svijet sada gubi svoju humanost".

IZVOR:etto.ba

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, Lazzarini je ponovio pozive na otvaranje koridora za humanitarnu pomoć, rekavši da pomoć “treba da bude neprekidna… predvidljiva i smislena” kako bi se pomoglo ljudima u Gazi.

Govoreći u Jerusalemu, šef UNRWA osudio je Hamasov napad na Izrael, nazvavši ga “strašnim i varvarskim masakrom” koji je stvorio “nacionalnu traumu, kolektivnu traumu u Izraelu”.“Ali ovaj događaj još uvijek ne opravdava da se rat vodi bez ikakvih ograničenja”, rekao je. “I ne vjerujem da je ubijanje još većeg broja civila u interesu buduće sigurnosti i mira ovdje u regionu.”

Upitan da li Izraelci poštuju međunarodno humanitarno pravo, Lazzarini je rekao: „Slušajte, sada smo u situaciji kada je uvedena potpuna opsada u Pojasu Gaze. Mi smo u situaciji da je više od milion ljudi zatraženo da bude raseljeno. Dakle, ovo predstavlja kolektivnu kaznu, a kolektivno kažnjavanje je kršenje međunarodnog humanitarnog prava.”

Dodao je: “Pozivamo Izraelce i sve relevantne u ovom sukobu da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Nema izuzetka ni za koga. Govoreći o rastućoj humanitarnoj krizi u Gazi, Lazzarini je rekao da za 2,2 miliona Palestinaca, od kojih je polovina raseljeno, “u suštini nedostaje sve”.

“Na rubu smo. Ako više ne bude vode u Pojasu Gaze, stvari će se ubrzati. A katastrofa koja se već odvija pred našim očima će postati još gora”, rekao je Lazzarini. UN su ranije upozorile na “humanitarnu katastrofu” osim ako pomoć ne stigne u Gazu.

Lazzarini je dodao da je prije napada Hamasa 7. oktobra oko 500 kamiona dnevno prevozilo pomoć, gorivo i drugu robu u pojas. Sada je nejasno koliko pomoći treba da pošalju ili šta će im uopće biti dozvoljeno da unesu – ali procjenjuje da bi agenciji trebalo “najmanje 100 kamiona dnevno”.

U srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio da njegova zemlja “neće spriječiti” isporuke civilnom stanovništvu u južnoj Gazi iz Egipta. Međutim, nikakva pomoć još nije prešla na teritoriju preko prelaza Rafah iz Egipta.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je novinarima u četvrtak: “Naši kamioni su utovareni i spremni za polazak”, dodavđi da će zalihe biti isporučene čim se otvori prelaz Rafa – “nadam se sutra”, rekao je. Lazzarini je na kraju rekao da Palestinci sada osjećaju “dubok osjećaj napuštenosti od međunarodne zajednice” usred nasilja koje je u toku.

“Osjećaju se potpuno praznima. Svi imaju članove porodice koji se svakodnevno ubijaju. Slušaju o tome, a u isto vrijeme moraju brinuti o sopstvenom opstanku.”

“Ali osjećaj napuštenosti ne treba potcijeniti.”

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime