04/05/2024
16.5 C
Novi Pazar

Ističe rok za izbor novog gradonačelnika, evo koja je dalja procedura

Podnošenjem ostavke gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, 28. septembra, počeo je da teče rok od 30 dana za izbor novog, a kako se to, gotovo izvesno neće desiti, Vlada Srbije raspustiće lokalni parlament.

Nakon toga, sledi uvođenje prinudne uprave, odnosno, privremenog organa koji će vršiti tekuće i neodložne poslove do izbora novih izvršnih organa.

Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da potom predsednik Skupštine Srbije raspisuje izbore. Rok za raspisivanje izbora je dva meseca, ali se to može uraditi i prvog dana po raspuštanju lokalne skupštine.

Izbori se održavaju najranije 45. dana, a najkasnije 60. dana nakon toga.

Privremeni organ lokalne samouprave čija je skupština raspuštena obrazuje Vlada Srbije.

Čine ga predsednik i četiri člana, a članom 86 Zakona o lokalnoj samoupravi predviđeno je da se prilikom određivanja njegovog sastava “vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine”.

Imajući to u vidu, privremeni organ Novog Pazara najverovatnije će činiti dva člana sa liste “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, dok će po jednog predstavnika imati liste “Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja”, “SDA Sandžaka” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”.

Privremeni organ upravljaće Novim Pazarom sve do izbora izvršnih organa Grada – gradonačelnika i Gradskog veća.

Lokalni izbori u Novom Pazaru trebalo bi da budu održani 17. decembra, zajedno sa parlamentarnim.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime