02/05/2024
15.7 C
Novi Pazar

Škrijelj: Lokalne takse za uređivanje građevinskog zemljišta jedne od najskupljih u Srbiji

Predsednik Ogranka Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru Ahmedin Škrijelj rekao je danas da će se ova partija nakon izbora zalagati za smanjenje iznosa naknade i lokalnih taksi za uređivanje građevinskog zemljišta u gradu jer su “jedne od nasjkupljih u Srbiji”.

On je na konferenciji za novinare izjavio da je aktuelna lokalna vlast odgovorna što Novi Pazar, posle Beograda, ima najskuplje takse i naknade za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju stambenih zgrada i porodičnih kuća.

“Takva politika vladajuće koalicije dovela je do enormno visoke cene kvadrata stambenog i poslovnog prostora u gradu, te ekspanzije nelegalne gradnje jer zbog preskupih taksi i nemogućnosti da ih plate, vlast faktički primorava građane da zidaju bez dozvola”, rekao je Škrijelj.

Dodao je da takva situacija može da dovede do rasprostranjenosti korupcije i divlje gradnje.

“Mi smo apsolutno za iskorenjivanje divlje gradnje koja predstavlja osnov za bilo koji vid korupcije. Naš je interes da uspostavimo zakoniti red u oblasti planiranja i izgradnje, ali i da motivišemo investitore i građane da u zakonitoj proceduri grade svoje stambene i poslovne objekte”, naveo je Škrijelj.

On je upoređujući lokalne propise i naknade iz ove oblasti, istakao da investitori u Novom Sadu plaćanjem naknade za dobijanje građevinske dozvole dobijaju i priključak za struju, vodu, kanalizaciju i put, dok se u Novom Pazaru sve to dodatno plaća.

“Priključak za struju u Novom Pazaru dodatno košta 100.000 evra, priključak za vodu i kanalizaciju oko 25.000, dok priključak za put iznosi oko 5.000 evra”,tvrdi Škrijelj.

Navodi i da u Novom Sadu građani koji grade porodične kuće nisu u obavezi da plaćaju bilo kakvu naknadu za nedostajuća parking mesta, dok je u Novom Pazaru iznos ove naknade za porodične kuće 200.000 dinara po nedostajućem parking mestu.

Škrijelj je dodao da će nakon “što preuzmu odgovornost rukovođenja gradom” smanjiti iznos komunalija za oko 30 odsto, ali i otvoriti poseban namenski račun za uplatu sredstava za nedostajuća parking mesta i tu naknadu usaglasiti sa iznosima koji se naplaćuju u drugim gradovima slične veličine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime