17/05/2024
11.9 C
Novi Pazar

Fon der Lajen ponovila u PR, reći će i u BG: Obaveza Prištine ZSO, a Beograda de fakto priznanje

„Postoje mnoge stvari oko kojih moraju da se angažuju obe strane, a mi Prištinu pozivamo da olakša postupak za formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbiju da prihvati de fakto priznanje“, poručila je danas u Prištini, predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Svoju četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započela je ova zvaničnica juče u Skoplju, odakle je danas došla i u Prištinu. Na već unapred zakazanom sastanku sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, najpre je sada i iz Prištine osudila napad od 24. septembra u selu Banjska i izrazila saučešće porodici i prijateljima ubijenog policijskog službenika.

„Takav napad je neprihvatljiv i suprotan je vrednostima Evropske unije. Izvršioci treba da izađu pred pravdu“, poručila je ona.

U nastavku je govorila o koracima koje je Kosovo preduzelo kao jedno od šest članica Zapadnog Balkana a koja želi članstvo u Evropskoj uniji. Slaže se da je, kada je reč o unutrašnjoj politici Kosova, bilo pomaka, uz napomenu da se na tome u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i ostalo, mora raditi još.

Uverena da će i u tim oblastima, u narednih 10 godina, Kosovo napredovati, govorila je o brojnim investicijama koje EU planira za Zapadni Balkan, a koji, istakla je, teži članstvu u toj organizaciji.

A sve to, naglasila je, biće moguće samo ukoliko Priština i Beograd normalizuju svoje odnose.

„Postoje mnoge stvari oko kojih moraju da se angažuju obe strane, a mi Prištinu pozivamo da olakša postupak za formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbiju da prihvati de fakto priznanje“.

Istakla je da je dijalog EU fokusiran je na razgovore, kao način napredovanja.

„Obe strane treba da preduzmu sve korake za dalje unapređenje. Odlučujuće je da nema eskalacija, a to traži angažovanje obe strane – da izraze spremnost ka deeskalaciji“, poručila je fon der Lajen.

Podsetila je da je u sklopu njene agende odlazak u Crnu Goru, pa u Srbiju. Tu će i sa tamošnjim liderom diskutovati o koracima ka deeskalaciji, ali i o „de fakto priznanju Kosova“.

Na pitanje kako planira da na srpskog predsednika utiče da to prihvati, fon der Lajen kaže:

„Bitno je da imamo dobre odnose. Glavno pitanje Zapadnog Balkana jeste kako može da ima pristup Evropskoj uniji. Glavne vrednosti i glavna načela se moraju poštovati i sprovoditi. Izbor je država da se pridržavaju svih efekata preko kojih mogu imati veće mogućnosti. To je izbor država da li želi ili ne želi da stupi na zajednički put. Mnogo je mogućnosti, preko kojih možete da napredujete. Da imamo normalizaciju i da se držimo načela Evropske unije. To je preduslov pristupu, kao i mnoge druge stvari“.

Osmani: Novi nacrt za ZSO proći će ocenu ustavnosti Ustavnog suda Kosova

Odmah je na početku konferencije za medije, Osmani govorila o događajima iz Banjske od 24. septembra.

„Moramo biti ujedinjeni da odbacimo nasilje kao sredstvo za postizanje zlonamernih ciljeva, koji podrivaju vrednosti na kojima je izgrađena EU“.

Ispred evropske zvaničnice, pohvalila se da je „Kosovo posvećeno poštovanju svog ustava koji obezbeđuje najnaprednija prava za nevećinske zajednice, ne samo u regionu već i širom kontinenta“.

Kaže i da rade sa međunarodnim partnerima, kako bi obezbedili vladavinu prava u svim delovima teritorije.

I danas je naglasila da se odgovorni za Banjsku moraju privesti pravdi.

„Teroristička paravojna grupa uključena u napad 24. septembra mora se suočiti sa pravdom. Nastavićemo da pratimo najviše standarde za pravično suđenje i pozivamo Srbiju da izruči sve pojedince i njihove vođe, koji su učestvovali u planiranju, finansiranju i organizaciji ovog akta agresije na Kosovu“.

Kada je reč o dijalogu, potvrdivši da je 21. oktobra Kosovo primilo novi plan za ZSO, ipak ne želi da se bavi time da li je on u skladu sa Ustavom, iako ga je pročitala sa „punom pažnjom i do detalja“.

„Predviđena je ocena ustavnosti novog nacrta, a to je posao Ustavnog suda Kosova i ja ne bih žurila da proglašavam sada taj nacrt, jer to je dužnost i posao Ustavnog suda. Moje procene o nacrtu ću dati i napismeno, onda kada on ode i u Ustavni sud. Potom ću kao predsednica poslati sve moje komentare“, navela je Osmani.

Fon der Lajen je, kaže, pokazala posvećenost da se sporazumi sprovedu u celosti, a ne u delovima.

A kako će to, nada se ona, dovesti do „de fakto priznanja“, otvoriće i put za „priznanje de jure“.

„A to dovodi i do de fakto priznanja, kao što je danas predsednica EP danas kazala, ali i kao što su kazali posrednici EU i SAD, koji su bili angažovani na poslednjem sastanku. Ovo otvara put za više mira, više dugoročne stabilnosti i do de jure priznanja“, poručila je ova predsednica.

Predsednica Evropske komisije sastala se u Prištini i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime