02/05/2024
15.7 C
Novi Pazar

Predstavnici IZuS i IZS na hitnom sastanku o Palestini: Zaustaviti genocid u Gazi

Islamska zajednica u Turskoj (Diyanet) organizovala je onlajn hitan sastanak o Palestini, a učešće iz Srbije uzeli su predstavnici dvije islamske zajednice.

Predsjednik za vjerske poslove Republike Turske, dr. Ali Erbaša organizovao je on line hitan sastanak o Palestini na koji se odazvalo više od 200 vjerskih lidera, ministara i islamskih učenjaka iz 92 zemlje.
Iz Srbije sastanku su prisustvovali Reisu-l-lema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović i muftija novosadski Islamske zajednice u Srbiji Nedžad ef. Hasanović.

Sastanak je služio za raspravu o dešavanjima u Gazi. Tokom sastanka, donesene su različite odluke, a zaključci su podijeljeni putem izjave koju je pročitao predsjednik Predsjedništva za vjerske poslove.

“Međunarodna zajednica ostala nijema pred ovim bezdušnim napadima i genocidom koji čini Izrael nad Palestinom”, kazao je Erbaš. On je takođe istakao kako su sve ideologije i politike koje su tvrdile da donose mir, sigurnost i blagostanje izgubile svoju vjerodostojnost, te je dodao kako Zapad, koji je ustavno kršio svoje vlastite proklamirane vrijednosti, sada doživljava moralni bankrot.

Neki od zaključaka sa sastanka objavljeni su javno i u njima stoji da predstavnici 92 zemlje traže hitno zaustavljanje genocida koji vrši Izrael nad Palestinom. Zahtjeva se od Međunarodnih organizacija da preduzmu korake kako bi zaustavile dalje ubijanje nedužnih civila u Palestini.

“Da bi se zaštitili nedužni ljudi, treba hitno poslati mirovne snage u regiju. U tom smislu, hitno otvoriti humanitarni koridor za Gazu, osigurati dostavu osnovnih životnih potrepština, uključujući električnu energiju i vodu, i osigurati prijevoz ranjenih u obližnje zemlje”, stoji u saopštenju.

Rečeno je i da genocid u Gazi i Palestini nije problem samo muslimana, već je problem cijelog čovječanstva. Napadi izraelske vlade prijete budućnosti svih ljudi. Stoga je dužnost svakog savjesnog čovjeka suprotstaviti se ovoj brutalnosti i nepravdi.

Na sastanku je također odlučeno da se formira posebna komisija za praćenje implementacije izrečenih zaključaka kako bi se osiguralo njihovo provođenje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime